eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mennyit zuhanhatnak a tőzsdék, ha csődbe megy Amerika?

Amennyiben az Egyesült Államok nem tudja teljesíteni hiteltörlesztési kötelezettségeit, az amerikai GDP öt százalékkal eshet vissza, a részvénypiacokon pedig mintegy 30 százalékos zuhanás jöhet - vélik a Credit Suisse elemzői. A szakértők azonban hozzáteszik, hogy ennek a forgatókönyvnek meglehetősen alacsony a valószínűsége - írja a CNBC.

A globális stratégia kidolgozásáért felelős részleg szakemberei 50 százalékos esélyét látják annak, hogy a vezető hitelminősítők lerontják az Egyesült Államok adósságának besorolását, ez azonban még nem vezetne összeomláshoz. A leminősítés ráadásul akkor is bekövetkezhet, ha sikerül határidőn belül megállapodni az adósságplafon megemeléséről.

"Nem gondoljuk úgy, hogy ennek komolyabb hatása lenne a piacokra. Japánban például a hosszú államkötvények 1,1 százalékos hozamot kínálnak, az ország adósságának besorolása pedig AA-. Ráadásul sok amerikai pénzpiaci alapnak nincs megszabva, hogy milyen minősítésű kötvényekbe fektethet" - közölték a Credit Suisse elemzői.

Ha az adósságplafon megemeléséről nem sikerül megállapodni, de az ország nem megy csődbe, akkor már rosszabbak a kilátások a részvénypiacok és az amerikai gazdaság számára. A Credit Suisse szerint ekkor minden egyes hónapban, amikor nincs adósságplafon-emelés, 0,5-1 százalékkal csökkenhet a GDP. Ebben az esetben a részvénypiacokon 10-15 százalékos esés jöhetne, a hosszú kötvényhozamok pedig 2,75 százalékra csökkennének.

A legrosszabb forgatókönyv esetén, amikor az USA csődbe megy, a GDP öt százalékkal esne vissza, a részvénypiacokon pedig 30 százalékos zuhanás jönne. A Credit Suisse vezető elemzője, Andrew Garthwaite szerint ekkor egyedül azon cégei részvényei jelenthetnének menedéket, melyek magas készpénzállománnyal rendelkeznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×