eur:
389.22
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Londoni elemzők: "Görögországban megkezdődött a visszaszámlálás"

A gyenge gazdasági növekedés és a jelentős költségvetési csúszások miatt Görögország elérkezett arra a pontra, ahol szinte minden reális forgatókönyv szerint fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és "megkezdődött a visszaszámlálás" az adósságátrendezés felé - vélekednek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni makroelemzők.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja a görög kilátásokról összeállított átfogó elemzésében kimutatja, hogy a görög államháztartási konszolidációs program nem érte el a kitűzött célokat.

A hazai össztermékhez (GDP) mért tavalyi államháztartási hiány a 8 százalékos cél helyett 10,5 százalék volt, az költségvetés elsődleges deficitje pedig több mint a kétszerese lett a tervezettnek: az így számolt hiány a kitűzött 2,4 százalék helyett a GDP-érték 4,9 százaléka volt - áll az elemzésben.

A Barclays Capital előrejelzése szerint a GDP-arányos görög közadósság-ráta már az idei év végre eléri a 153 százalékot. A ház korábbi prognózisaiban még az szerepelt, hogy a görög adósságráta 2014-ben fog ezen a szinten tetőzni. A Barclays Capital elemzőinek alapeseti forgatókönyve szerint Görögországnak "irreálisan alacsony", 4,6 százalékos piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához 2013 - a jelenlegi külső pénzügyi támogatási program kifutása - után.

Feltételezve, hogy az irányadó német kormánykötvény, a Bund akkori hozama 3,8 százalék lesz, ez azt jelenti, hogy a Bund feletti alig 80 bázispontos görög kockázati hozamfelár kellene a görög adósságdinamika stabilizálásához. A Barclays Capital kiemeli, hogy a spanyol kormánykötvények hozamfelára a Bundhoz mérve jelenleg meghaladja a 200 bázispontot, jóllehet Spanyolország közadósság-rátája mindössze 60 százalék, és széleskörű az a piaci vélemény, hogy a spanyol adósságdinamika fenntartható.

A cég elemzői közölték: semmiféle olyan tényezőt - például nagyon magas gazdasági növekedést vagy drákói költségvetési kiigazító intézkedéseket - nem látnak, amelynek révén a görög adósságdinamika stabilizálásához szükséges szintre csökkenhetnének a görög kötvényhozamok. A piac a jelenlegi görög törlesztéskockázati árazások alapján éppen kétharmados esélyűnek tekinti Görögország törlesztésképtelenné válását.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a csütörtöki londoni kereskedésben 1466 bázispont környékén járt. Ez a görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon több mint 1,4 millió euró minden 10 millió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

A CMA számítási modellje szerint a Londonban csütörtökön kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 66 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az adott szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

A csütörtöki görög CDS-árazások például azt mutatják, hogy a piac Görögországot hatszor kockázatosabb adósnak tartja Magyarországnál, a csütörtöki londoni kereskedésben ugyanis 238 bázispont - tízmillió euró magyar államadósságra 238 ezer euró - környékén mozgott Londonban a magyar CDS-díjszabás.

A görög törlesztéskockázati kilátások megítélését jelzi az is, hogy a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor's e hét elején egyes afrikai fejlődő országokénál is gyengébb szintre süllyesztette az euróövezeti tag Görögország adósosztályzatait, amelyek a mostani leminősítés előtt is már nem befektetési ajánlású, vagyis "bóvli" kategóriában voltak. Az S&P a hosszú futamidejű görög államadósság besorolását "BB mínusz"-ról - a köztes "B plusz" kihagyásával - "B"-re, a rövid lejáratú szuverén adósságok osztályzatát "B"-ről a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "C" szintre rontotta.

A cég ráadásul mindkét osztályzatot további leminősítés valószínűségére utaló negatív figyelőlistán hagyta.

A hosszú futamidejű görög adósságok "B" besorolása rosszabb Szenegál, Angola, Nigéria vagy Zambia osztályzatainál, ezekre az országokra a Standard & Poor's ugyanis "B plusz" besorolást tart érvényben.

Az új hosszú távú görög adósbesorolás öt fokozattal gyengébb az S&P által Magyarországra érvényben tartott, közepes befektetői "BBB mínusz" osztályzatnál.

Jelenleg Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolásai vannak a nemzetközi hitelminősítőknél.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×