eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Éves közgyűlését tartotta az ÉVOSZ

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) részt vesz a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére létrejött Építésgazdasági Munkabizottság, valamint a Belügyminisztérium által létrehozott Országos Építési Fórum munkájában, mégsem ismeri a nemrég elkészült új közbeszerzési törvény szövegét - mondta Tolnay Tibor elnök az ÉVOSZ éves közgyűlésén tartott beszámolójában.

Az ÉVOSZ az új törvényhez több javaslatot is tett, ezek közé tartozik az, hogy az ajánlatkérőnek legyen kötelező részletes költségkalkulációt készítenie, a beérkezett ajánlatok közül pedig szűrjék ki azokat, amelyek akár le-, akár felfelé 20 százalékkal eltérnek a mérnök ártól - tette hozzá az elnök.

Az elnök beszámolójában szorgalmazta még a feltétel nélküli bankgarancia megszüntetését, és azt is, hogy a tisztességesen adózó cégek élvezzenek előnyt a közbeszerzések értékelésekor.

Tavaly 13 százalékkal tovább csökkent az építőipar teljesítménye, amely Magyarországon nem a 2008-as válsággal indult, hanem már 2006 óta jellemzi az iparágat. A létszám viszont tavaly stabilizálódott, bár a korábbi három évben - összességében - 20 százalékkal csökkent.

Tolnay Tibor a régió építőiparát sorra véve megállapította, hogy Lengyelországban a múlt év közepétől már emelkedik a teljesítmény, Szlovákiában az ősztől növekedés tapasztalható, viszont a cseh és a román építőipar - a magyarhoz hasonlóan - még mindig csökken.

Miután a magyar építőipar idei teljesítménye sem lesz több, mint a tavalyi, a túlélésért küzdve - a rend megteremtéséért - az iparág képviselői kezdeményezik a jogszabályok káoszának a megszüntetését. Ide sorolta az elnök azt, hogy az építő cégnek előbb kell befizetnie az áfát, mint ahogy a számlája ellenértékét megkapja. A körbetartozást álláspontja szerint úgy lehetne elvágni, ha a tetemes tartozását senki nem vihetné ki egy cégbe, amely bedől ugyan, eközben a tulajdonos többi cége vígan él tovább a piacon.

A közgyűlés újjáválasztotta az ÉVOSZ tisztségviselőit. Az elnök továbbra is Tolnay Tibor, az alelnök pedig Koji László maradt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×