eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kétszázmillióra emeli kezességvállalásának felső határát a Start

Április 12-től módosítja fedezet nélküli pályázati kezességének és befektetési tőkegaranciájának felső limitjét, valamint azok díját a Start Tőkegarancia Zrt. - jelentette be a társaság.

A kis- és középvállalkozások által - vissza nem térítendő pályázatokhoz kapcsolódó - fedezet nélkül igénybe vehető garancia töretlen népszerűségnek örvendett a vállalkozások körében az elmúlt években. A pályázati támogatások összeghatárának emelkedésével összhangban a Start Zrt. is növelte az egy pályázathoz kapcsolódó kezességi limit nagyságát.

A garanciaszervezet pályázati kezességének felső határa a duplájára emelkedik, így 15 millió forinttól 200 millió forintos értékig vállalhat garanciát - jelentette be Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója. A fedezet nélkül igényelhető kezesség díja az új szerződések esetében 100 millió forintig évi 2,5 százalék, e felett 3 százalék. A díj egyösszegű megfizetése esetén a vállalkozások kedvezményes díjtételre számíthatnak.

A befektetési tőkegarancia termék felső határa is növekedett, az eddigi 100 millió forintról 200 millió forintra. A tőkegarancia díja évi 2-8 százalék, amelynek pontos mértékét a Start Zrt. az igénylés elbírálása során, az ügylet kockázatelemzése és kockázatértékelése alapján állapítja meg.

Az idei évtől jelentősen mérséklődött a pályázatok támogatásának intenzitása - így magasabb vállalati önerőre lesz szükség -, s ezzel egyidejűleg korlátozottabbá vált az előlegek elérhetősége is, ami tovább szűkíti a vállalkozások forrásait. A szabályok e téren idén jelentősen megváltoztak. Előleg a munkahelyi képzések és a vállalati együttműködést támogató pályázatok esetében jár csak automatikusan, mértéke pedig a támogatás összegének legfeljebb 25 százaléka lehet. A technológiafejlesztési pályázatok esetében van ugyan lehetőség legfeljebb 25 százalékos előleg igénybevételére, de ehhez csak indokolt esetben, és a szükséges legkisebb összegben lehet hozzájutni. Az előleg igénybevételéhez pedig pályázati biztosítékra van szükség - ismerteti a közlemény.

A Start Zrt. garanciavállalásai mögött a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által kezelt 6,8 milliárd forintos Start Garancia Alap viszontgaranciája áll.

A Start garanciavállalási feltételei nem változtak, így a társaság nem vállalhat kezességet, ha a vállalkozás csőd-, felszámolási- vagy végelszámolási eljárás alatt áll, ha a pályázó első számú vezetője nem büntetlen előéletű, vagy ha a társaságban egy ellenőrzött külföldi társaság 25 százaléknál magasabb tulajdoni aránnyal rendelkezik. Kizáró ok a pályázó társaság lejárt köztartozása, vagy korábbi sikeres támogatás támogatásközvetítő szervezet általi felmondása is.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×