eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csórók és milliomosok lopják az áramot

Illegális áramvételezésnek azt nevezzük, amikor a szolgáltató hálózatára jogosulatlan módon csatlakozik valaki, és az elhasznált áramdíj megfizetése nélkül veszi igénybe a szolgáltatást. A gyakorlati tapasztalatok szerint áramlopás leggyakrabban két fogyasztói csoportnál fordul elő.

A Pénzcentrum összeállításából kiderül: az egyik típusba tartoznak az alacsony jövedelmű, általában állami segítségre szoruló családok. A másik csoportban viszont nagy mennyiségű áramot fogyasztó ügyfeleket találunk. Utóbbiak esetében a nagy energiafelhasználású berendezéseket tartalmazó luxus-lakóingatlanok tulajdonosai érintettek, de a kisvállalkozások is gyakran lopnak áramot.

Az E.On 220 fős ellenőrcsapata folyamatosan járja az ellenőrzendő mérőhelyeket. A társaság vizsgálja a fogyasztói profil és a tényleges fogyasztás közötti eltéréseket, valamint a fogyasztói szokások változását is. Például egy nagy energiaigényű termelőegység szokatlanul alacsony fogyasztása gyanúsnak számít, de a nagymértékű csökkenés vagy ingadozás is gyanús lehet.

Ezen túlmenően jelentős szerepet kapnak az üzemzavar-elhárítások vagy az éves mérőóra-leolvasások alkalmával és rutinmunkák közben meglepetésszerűen napvilágra kerülő szabálytalanságok kivizsgálása is. A vizsgálatok 80 százalékában különböző szabálytalanságokat tapasztalnak a cég munkatársai.

A konkrét esetek jellemzően két alapvető kategóriába tartoznak: nem szerződés szerinti vételezés, illetve szerződés nélküli vételezés. Szerződésszegésnek minősül többek között a plomba megbontása, hiszen ebben az esetben feltételezhető, hogy a mérőberendezést befolyásolták.

Amennyiben az E.On szakemberei ezt állapítják meg, az érvényes rendszerhasználati szerződés alapján meghatározott összegű kötbér megfizetésére kötelezik a fogyasztót. Hasonló szankciót eredményez az is, ha a fogyasztó a szolgáltató hozzájárulása nélkül hajt végre teljesítménybővítést a rendszeren, elkerülve az előzetes igénybejelentési kötelezettséget, valamint a hálózatfejlesztési hozzájárulás megfizetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×