eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egy szovjet tiszt avatta fel a ferihegyi repülőteret

Év végére készülhet el a ferihegyi repülőtér új terminál-egysége - mondta Stephan Schattney, a Budapest Airport fejlesztési igazgatója a légikikötő fennállásának 60. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen. Az eseményen egy öreg repülőgép is ünnepelt.

Hatvanegy éves kora ellenére könnyedén indult a felújított Li-2-es motorja. 1950. május 7-én - Budaörsről indulva - egy ugyanilyen utasszállító avatta fel a ferihegyi légikikötőt. A repülőtér 60 éves fennállásának alkalmából a többi között ezt a repülést ismételték meg.

Szűcs József, aki navigátor-gyakornokként szolgált a hatvan évvel ezelőtt repülő Li-2-esen, elmondta, hogy aznap nem szállítottak utasokat, a főpilóta pedig egy szovjet tiszt volt.

Ezeken a repülőtereken, abban az időben, az 1950-es években eszetlen biztonság volt. Ha megközelítette az ember, akkor már lőttek.

A ferihegyi repülőtér első évében mindössze 7133 utast indított és fogadott, mára ez a szám meghaladja az évi 8 milliót. Ennek megfelelően a légikikötő sokat bővült. 1985-re készült el a 2A, '98-ra pedig a 2B terminál. A Budapest Airport Zrt. privatizációját követően 2006 januárjától brit irányítás alatt működött a társaság, 2007 júniusától pedig a német HOCHTIEF AirPort vezette nemzetközi konzorcium vette át a részvények 75 százalékát. A részvények 25 százalék+1 szavazatnyi része ma is a magyar állam tulajdonában van.

A társaság jelenleg a 2A és 2B terminál közötti SkyCourt elnevezésű csarnokkal bővíti a repülőteret. Stephan Schattney a Budapest Airport fejlesztési igazgatója elmondta, hogy az új terminál-egység év végére készülhet el.

Az SkyCourt födémgerendázata 65 méteres távolságot hidal át, az utasok pedig a szinte lebegni látszó galérián foglalhatnak helyet. Az üveghomlokzatok és a tető harmadát elfoglaló felülvilágító üvegsávok eredményeként a kék ég lesz látható minden irányban.

Az új építmény funkcióit Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője így mutatta be: kényelmesebbé és élménydúsabbá teszi majd a reptéri várakozást. Sok új üzlet, sok új étterem és egy nagyon jó reptéri kilátás várja majd az utasokat. Az utasbiztonsági ellenőrzés is felgyorsul, hiszen sokkal több ilyen sor lesz, tehát az utasok hamarabb átjuthatnak rajta.

A forgalom növekedésének azonban hátulütője is van, mivel, bár a Budapest Airport már a XVIII. kerületi és a Vecsési önkormányzattal is megegyezett a lakóházak zajszigetelésének támogatásáról, Budapesten még mindig sokakat zavar a le és felszálló gépek hangja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×