eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kimászhat-e az euróövezet a mostani válságából?

Fantazmagóriának tartja az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója azt a felvetést, hogy a görög válság következtében több erős gazdaság kiléphet az eurozónából. Rácz Margit az InfoRádiónak elmondta: az euróövezet kimászhat a mostani válságából.

Ha sikerülne zavartalanul pénzhez juttatni és konszolidálni Görögországot, az azt jelentené, hogy az eurózóna már nincs bajban. Ezzel azonban még nem oldódott meg minden gond, hiszen a rendszer felépítésével is problémák vannak - mondta az InfoRádiónak az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója.

A közös pénz szabályrendszerét eredetileg úgy alkották meg, hogy abban minden monetáris elem közös szintre emelkedik az Európai Központi Bank irányításával. A gazdasági válság azonban felrúgta a stabilitási és növekedési paktumot, most húsz országgal szemben folyik eljárás a túl magas deficit miatt. A rendszer nem működik: azok az országok, amelyek horrorisztikus méretű hiányt halmoztak fel, és nem növekszik a gazdaságuk, külső finanszírozásra szorulnak, ám ez ugyancsak akadozik, ami az egész eurózóna számára rizikót jelent fiskális kérdésekkel pedig továbbra is nemzeti keretek között foglalkoznak - magyarázta Rácz Margit.

A szakértő szerint "fantazmagória" az a feltételezés, hogy az erős gazdaságú tagállamok kilépnek majd az övezetből. Csak néhány olyan állam van - így Németország, Hollandia vagy Finnország -, amelyben él a stabilitási kultúra, ám ezek nem lennének képesek olyan pénzt létrehozni, amely a világpénz funkciót töltené be.

Az Európai Unió üzenete az, hogy ha tagjai teljesítik a feltételeket, létrehozható egy olyan zóna, amelyben a közös valutát használják. Márpedig ez olyan üzenet, amely az euró számára előrevetíti azt, hogy nemcsak tartalékvalutaként működhet, hanem folyamatosan növekszik a dollár világpénz funkciója mellé.

Ha bekövetkezne az európai pénzt használó országok drasztikus újrasorolása, akkor az unió többé nem működtethet világpénz reményű pénzt - vélekedett Rácz Margit.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×