INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Bankközi jutalék az Országgyűlés előtt

Infostart / InfoRádió
Hétfőn dönthet az országgyűlés az úgynevezett bankközi jutalék mértékének korlátozásáról. A Gazdasági Versenyhivatal arra figyelmeztet, hogy rugalmas legyen a szabályozás. Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményében azt írta: megalapozott a korlátozás, mert a kártyahasználati díjak magasak.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint mintegy 30 ezer kártyaelfogadó kereskedelmi egység van, az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint viszont 200 ezer ilyen kereskedő és szolgáltató hely lehetne.

A kereskedők szerint túl magas a bankközi jutalék, amelyet a pénzintézetek megállapítottak, ezért üdvözlik azt a javaslatot, miszerint korlátozzák a jutalék mértékét.

A kártyát elfogadó kereskedők jutalékot fizettek minden kártyás tranzakció után a pénzintézeteknek. A magyar versenyhatóság vizsgálta a bankközi jutalékokat: a gazdasági versenyhivatal 2009 szeptemberében állapította meg, hogy megsértették a versenyjogi szabályokat a pénzintézetek és komoly bírságot szabott ki kártyakibocsátóra és pénzintézetekre. Az Európai Bizottság versenyfelügyeleti eljárás pedig még most is zajlik.

A magyar versenyhatóság szóvivője azt mondta: a jogi szabályozással óvatosan kell bánni, mert a túl alacsony díjak visszavethetik a kártyakibocsátást, a túl magasak pedig az elfogadóhelyeket érintik hátrányosan, ami a fogyasztói árakban is megjelenik azaz zavarok keletkezhetnek a piac működésében.

Mihálovits András hangsúlyozta: a GVH számára az a fontos, hogy a szabályozás rugalmas és időről-időre áttekinthető legyen, amelyet a tapasztalatok alapján korrigálhatnak.

Az országgyűlés várhatóan hétfőn szavaz a törvénymódosításról.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk