INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Tüntetnek a General Motors ellen Németországban

InfoRádió / MTI
Tiltakozó megmozdulások kezdődtek a General Motors ellen csütörtök délelőtt a németországi Opel-üzemekben. A GM szentgotthárdi gyárában nem sztrájkolnak.

Elsőként a legnagyobb németországi gyár, a Hessen tartományban lévő Rüsselsheim üzemének mintegy 10 ezer alkalmazottja kezdett tiltakozó akciót.

A rüsselsheimi nagygyűlés résztvevői plakátokon és transzparenseken tiltakoztak amiatt, hogy az amerikai anyavállalat nem járult hozzá az Opel eladásához. A General Motors folytatódó tulajdonlása kapcsán aggodalmuknak adtak hangot az amerikai konszern által korábban kilátásba helyezett üzembezárások, illetve elbocsátások miatt.

A nagygyűlésen részt vett Hessen tartomány miniszterelnöke is. Roland Koch megígérte, hogy kiáll az alkalmazottak mellett. "Olyan Opelt szeretnénk, amelynek jövője van Németországban és Európában" hangsúlyozta a politikus.

Délutánra hasonló tiltakozó nagygyűlést hirdettek a többi németországi Opel-üzem alkalmazottai is.

Szentgotthárdon nincs sztrájk


Nem sztrájkolnak a General Motors (GM) szentgotthárdi gyárában - közölte Vadász József, a Járműgyártók Szakszervezetének helyi elnöke, aki hozzátette: egyelőre a belső intranetes számítógépes hálózaton tájékoztatják a dolgozókat.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint az európai üzemi tanács ugyan figyelmeztető sztrájkra szólított fel az anyavállalat döntése ellen miután szerdán bejelentették, hogy a GM mégsem adja el az Opelt a Magna osztrák-kanadai autóipari beszállítói vállalatnak, de tudomása szerint még egyetlen európai Opel-gyárban sem sztrájkolnak.

Vadász József hangsúlyozta: jövő pénteken tartja ülését az európai üzemi tanács, amelyen a vállalat vezetőinek lehetősége lesz bemutatni a GM jövőre vonatkozó üzleti tervét.

A címlapról ajánljuk