eur:
386.97
usd:
358.77
bux:
0
2024. május 14. kedd Bonifác

GKI: Fél éve folyamatosan javul a cégek és a lakosság hangulata

Fél éve javul folyamatosan a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke, így a cégek és a lakosság hangulatát tükröző mutató októberben az egy évvel korábbi szintjére emelkedett - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készített felmérésében.

A GKI bizalmi indexe mínusz 30,7 pontról mínusz 26,8 pontra emelkedett októberben, míg tavaly októberben mínusz 25 ponton állt. A fogyasztói bizalmi index mínusz 56,9 pontról mínusz 50,8 pontra, míg az üzleti bizalmi index mínusz 21,5 pontról mínusz 18,4 pontra javult.

Az üzleti szférán belül különösen a szolgáltató cégek várakozása javult jelentősen, de az építőipar kivételével a többi ágazaté is kedvezőbb lett.

Az iparban szeptemberhez képest egyaránt kissé javult az elmúlt és a következő időszaki termelés megítélése, stagnált viszont a rendelésállományról, ezen belül az exportról alkotott vélemény. A saját termelésű készleteket viszont valamivel magasabbnak érezték a válaszolók.

Az építőipari bizalmi index értéke októberben lényegében nem változott az előző hónaphoz képest. A szeptemberivel megegyező a rendelésállományra vonatkozó helyzetértékelés, romlott viszont az előző három hónap termelési színvonalának megítélése.

A kereskedelmi cégek várakozása 2009 eleje óta hónapról hónapra jelentős ingadozást mutat, de összességében enyhe javulás tapasztalható. Októberben javulást jeleztek a rendelésekre vonatkozó várakozások, de kedvezőbb lett az eladási pozíció megítélése is. A készletszintet két havi apadás után októberben ismét magasabbnak érezték a válaszolók.

A szolgáltatói szektor bizalmi indexe július óta markánsan emelkedik. Októberben különösen az üzletmenet megítélése javult kiugró mértékben, ennél kisebb, de jelentős pozitív elmozdulást mutatnak a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozások is.

A foglalkoztatási szándék az iparban javult, az építőiparban és a kereskedelemben nem változott, a szolgáltatók körében viszont romlott.

Az iparban további áresésre számítottak a válaszadók októberben, az építőiparban is erősödött az árcsökkentési szándék, míg a szolgáltatók körében közel azonos a következő három hónapban árcsökkentést és -emelést tervezők aránya. A kereskedelemben összességében nem terveznek árváltozást a következő három hónapban.

A fogyasztói várakozások május óta hónapról hónapra javulnak, s októberben már meghaladták az egy évvel korábbi - igaz, már akkor is nagyon alacsony - szintet. A fogyasztók munkanélküliségtől való félelme jelentősen csökkent, és mérséklődtek a fogyasztók inflációs várakozásai is.

Címlapról ajánljuk

Lerobbantották az összetört hidat a hajóról - videók

Irányított robbantással távolították el a Baltimore közelében összeomlott híd legnagyobb darabját hétfőn a hídomlást okozó konténerszállító hajó fedélzetéről, ami meghatározó lépés a nagyváros kikötőjének megnyitása felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 13. 20:34
×
×
×
×