eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kína és Oroszország világpolitikai súlya is nőni fog

A BRIC-országok, azaz Brazília, Oroszország, India és Kína felismerték, hogy bár nagyon különbözőek, együtt kell érdekeiket érvényesíteni a globális szervezetekben - véli Csaba László közgazdász professzor. A négy ország vezetői az oroszországi Jekatyerinburgban tartottak tanácskozást az elmúlt napokban.

A szakember szerint belátható időn belül muszáj lesz például az IMF-nek vagy az ENSZ-nek akkora teret adni ezen országok kormányainak, mint amekkora súlyuk van a világgazdaságban, hiszen a mostani, egypólusú világrendben mind a gazdasági, mind a biztonságpolitikai döntések meghozatalában háttérbe szorulnak ezek az országok.

Jelenleg például Belgiumnak és Hollandiának együttesen nagyobb súlya van a Nemzetközi Valutaalapban, mint Kínának, ami indokolatlan. Az állapot ugyanis a negyvenes évek erőviszonyait tükrözi, amelyek sokat változtak az elmúlt évtizedekben.

India, Kína, Oroszország és Brazília jövőbeli súlya attól is függ, mennyire képet ez a négy ország együttesen fellépni - hangsúlyozta Csaba László. Az államok ugyanis jelentősen különböznek egymástól - például érdekeikben, biztonságpolitika tekintetében, nyersanyag-ellátottságban, az emberi jogok kérdésében vagy a ki- és bevándorlás politikája terén -, talán jobban eltérnek, mint a világ többi részétől.

Sikert viszont csak akkor érhetnek el, ha összehangolják törekvéseiket. A közgazdász szerint fel fogják ismerni az érdekközösségüket, sokkal inkább, mint az Európai Unió országai, amelyek bár elviekben minden kérdésben egyetértenek, de gyakorlatilag ott tartanak be egymásnak, ahol csak tudnak.

Csaba László hozzátette: az már szinte eldöntött, hogy az IMF-ben nő a BRIC-országok szerepe, de előbb-utóbb az ENSZ-ben ez történik.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×