eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Kína és Oroszország világpolitikai súlya is nőni fog

A BRIC-országok, azaz Brazília, Oroszország, India és Kína felismerték, hogy bár nagyon különbözőek, együtt kell érdekeiket érvényesíteni a globális szervezetekben - véli Csaba László közgazdász professzor. A négy ország vezetői az oroszországi Jekatyerinburgban tartottak tanácskozást az elmúlt napokban.

A szakember szerint belátható időn belül muszáj lesz például az IMF-nek vagy az ENSZ-nek akkora teret adni ezen országok kormányainak, mint amekkora súlyuk van a világgazdaságban, hiszen a mostani, egypólusú világrendben mind a gazdasági, mind a biztonságpolitikai döntések meghozatalában háttérbe szorulnak ezek az országok.

Jelenleg például Belgiumnak és Hollandiának együttesen nagyobb súlya van a Nemzetközi Valutaalapban, mint Kínának, ami indokolatlan. Az állapot ugyanis a negyvenes évek erőviszonyait tükrözi, amelyek sokat változtak az elmúlt évtizedekben.

India, Kína, Oroszország és Brazília jövőbeli súlya attól is függ, mennyire képet ez a négy ország együttesen fellépni - hangsúlyozta Csaba László. Az államok ugyanis jelentősen különböznek egymástól - például érdekeikben, biztonságpolitika tekintetében, nyersanyag-ellátottságban, az emberi jogok kérdésében vagy a ki- és bevándorlás politikája terén -, talán jobban eltérnek, mint a világ többi részétől.

Sikert viszont csak akkor érhetnek el, ha összehangolják törekvéseiket. A közgazdász szerint fel fogják ismerni az érdekközösségüket, sokkal inkább, mint az Európai Unió országai, amelyek bár elviekben minden kérdésben egyetértenek, de gyakorlatilag ott tartanak be egymásnak, ahol csak tudnak.

Csaba László hozzátette: az már szinte eldöntött, hogy az IMF-ben nő a BRIC-országok szerepe, de előbb-utóbb az ENSZ-ben ez történik.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×