eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mennyit buktak a magyar milliárdosok?

Demján Sándor és Csányi Sándor sokat bukott az elmúlt 1 évben, de voltak olyan magyar milliárdosok, akik képesek voltak növelni vagyonukat. 2008 után ismét elkészült a Napi Gazdaság gondozásában a 100 leggazdagabb magyar listája.

A lista szerint Demján és Csányi vagyona 140, illetve 110 milliárd forinttal csökkent. Demján esetében a maradék 160 milliárd elégnek bizonyult az első hely megtartásához, de Csányi Sándor 50 milliárdja már csak a 6. helyre elég.

A nagyszabású regionális ingatlanprojektekben érdekelt Demján helyzete a gazdasági válság miatt rendült meg: cége, a TriGránit egy sor nagyberuházást kényszerült leállítani, mások pedig el sem indulhattak. Finanszírozás híján egyelőre startjelre vár a ljubljanai és a zágrábi új városközpont beruházása, lelassult a krakkói és constantai építkezés, viszont változatlan tempóban folyik a budapesti Duna-parti irodaközpont építése. Egyelőre csak a pénzt viszi az orosz lottó, amelybe tavaly már 24 milliárd forintot invesztált, idén pedig ugyanilyen nagyságú hitelt vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól.

Az OTP első embere főként azért szorult le a képzeletbeli dobogó második fokáról, mert az elmúlt hónapokban negyedére olvadt a bankpapír árfolyama. Míg egy évvel ezelőtt még tízezer forint körül járt egy OTP-részvény ára, addig 2008 végén már csak 2000 forint környékén tanyázott - hogy aztán idén tavasszal 1200 körüli szintre is süllyedjen. Az árzuhanás kétharmaddal csökkentette Csányi vagyonát is, így a második helyett most meg kell elégednie a hatodik hellyel.

Az ingatlanok áresése és leértékelődése 18 milliárdos veszteséget okozott a második helyre feljött Várszegi Gábornak, aki 74 milliárdos vagyonával éppen csak megelőzi a 70 milliárd forintos vagyont magáénak tudó Széles Gábort és az ennél félmilliárddal kevesebbel rendelkező Leisztinger Tamást.

Széles gyarapodása azért is rendhagyó, mert az egyre inkább médiacápaként viselkedő egykori gyáros évente milliárdon felüli pénzt költ tévéire és napilapjára - igaz, ennek többszörösét kasszírozza a Videotonból és egyéb befektetéseiből.

Ezzel - mármint a tekintélyes osztalékbevételekkel - Leisztinger is így van, vagyona mégis 11,5 milliárddal csökkent egy év alatt.

Van, aki gazdagodott

Szerény gyarapodással zárta viszont az elmúlt évet az ötödik helyen álló Veres Tibor. A Wallis-csoport tulajdonosa ugyanis ingatlanfejlesztései mellett a műanyagiparban és az autókereskedelemben egyaránt érdekelt. Mindez együtt még jól "futott" 2008-ban - kérdés, hogy a kedvező trend az idén is folytatódik-e.

Nem ilyen optimista Wáberer György. A magyar áruszállítási és logisztikai szektor vezető "sofőrje" tavaly az év első felében a magas üzemanyagárakra és az erős forintra, szeptembertől pedig a drasztikusan visszaeső megrendelésekre panaszkodhatott. Mindez együtt nyolcmilliárdos veszteséget jelentett 2007-hez képest.

Majdnem ennyivel, ötmilliárd forinttal csökkent Nagy Elek vagyona is. A cégcsoport zászlóshajójának számító Vegyépszer Zrt. árbevétele ugyanis évről évre csökken, pedig volt, hogy évi 300 milliárdos összeggel zárhatták az évet, 2008-ban pedig 50 milliárd forint jött össze.

Még Futó Péter sem lehet felhőtlenül boldog, hiszen nagy léptékű ingatlanfejlesztéseit bizonyára vissza kell fognia idén és jövőre. Tavaly mindez még nem jelentkezett, ezért négymilliárd forinttal, 40 milliárdra tudta növelni vagyonát. Ez idei listán a kilencedik helyhez volt elég.

A tizedik helyezett Kovács Gábor ugyanakkor "páholyból" szemlélheti a gazdasági helyzet alakulását, ugyanis még a válság előtti utolsó "percekben" értékesítette jelentős ingatlanvagyonát, így most készpénzben "ülve" várja a kedvező befektetési lehetőségeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×