eur:
388.59
usd:
361.26
bux:
68628.48
2024. május 7. kedd Gizella

Szétszedték az elemzők a Bajnai-csomagot

Három elemző vette górcső alá a kormányzati válságkezelő intézkedéssorozatot a Portfolio.hu. számára. Papp Zsolt, a KBC Securities londoni elemzője számos pozitív elemet is talált a lépések között, ám kiemelte, hogy miközben az negatívan hat lakossági fogyasztásra, a fő kockázat a csomag felpuhulásának esélye.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank budapesti szakértője szerint a Bajnai-kormány által bejelentett intézkedések a minimális válságkezelő csomag fogalmát merítik ki (nem lesz tartható a 3 százalék alatti büdzséhiány), de azt legalább végrehajthatja majd a kormány, így az IMF-hitelszerződés felmondásának, azaz az államcsődnek az esélye minimális.

Egyik elemző sem számít érdemi piacmozgató hatásra a bejelentésektől. Papp Zsolt eleve nem ajánlja ügyfeleinek magyar eszközök vásárlását, míg Török Zoltán szerint a csomaggal mindössze a jelentősebb forintgyengülés és állampapír-piaci hozamemelkedés esélye csökkent.

Kétségeink vannak annak kapcsán, hogy a kormány valóban felhígulás nélkül keresztül tudja-e vinni a parlamenten a most bejelentett csomagot, mivel például a közszféra 13. havi bérének elvételével az előző kabinet is próbálkozott - korlátozott sikerrel - emlékeztetett Anna Zadornova, a Goldman Sachs londoni elemzője.

Amennyiben valóban sikerül keresztül vinni a csomagot, akkor tartható lehet a 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél, miközben a kormány olyan lépéseket is tesz, amelyek a költségvetés hosszú távú fenntarthatóságát segítik. Nem lennénk meglepődve, ha az IMF megengedné a hiánycél fellazítását, valószínűleg a 2010-re vonatkozó hiánycél esetén lenne ez így - tette hozzá.

A tervezett lépések a lakossági fogyasztás terhelése miatt várhatóan még nagyobb recessziót okoznak idén a gazdaságban, mint az 5 százalékos eddigi várakozásunk, miközben az inflációemelő intézkedések hatásán várhatóan "átnéz" majd a Magyar Nemzeti Bank a monetáris politikájával.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×