eur:
394.65
usd:
370.22
bux:
65392.9
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Aszódi: Szükség lesz a paksi atomerőmű bővítésére

Biztosan szükség lesz Magyarországon 15 éven belül a paksi atomerőmű bővítésére, mivel a jelenleg működő erőművek jó része elöregedett és már alacsony hatásfokú, többet leállítanak a következő évtizedben - mondta az MTA Energetikai Bizottságának elnöke. Aszódi Attila szerint több érv szól amellett, hogy az új atomerőművi blokkok Pakson épüljenek meg.

A magyar villamosenergia rendszer derekát, a főtermelést adó egységek az 1960-as évek technológiájával az 1970-es években épültek, ma már nem korszerűek, alacsony hatásfokúak, így megérettek a cserére - mondta az InfoRádiónak az MTA Energetikai Bizottságának elnöke.

Aszódi Attila kiemelte: szükség van 4-7 ezer megawatt új termelőkapacitásra, de ennek a paksi atomerőmű bővítése csak az egyik eleme.

Korábban végeztek vizsgálatokat egy Pakson kívüli telephely indításával kapcsolatban is, a Tisza-mentén lenne erre lehetőség, de az engedélyeztetés tovább tart és a villamoshálózatra való rácsatlakozáshoz szükséges fejlesztési költségek magasabbak, mintha Paksot bővítenék - fejtette ki a testület elnöke.

A szakma javaslata szerint az új atomerőművi termelőegység paksi telephelyen épüljön - emelte ki Aszódi Attila. Hozzátette: erre van lehetőség, mivel az atomerőmű egységeinek építése során hat blokkot terveznek, így kettőnek még van hely.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×