eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65587.78
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

KSH: az ipari termelés 21 százalékkal csökkent januárban

Az ipari termelés az idén januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva 22,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 21 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index 2,5 százalékos növekedést mutatott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Az adatok megegyeznek a február elején közölt előzetes számokkal. Januárban az exportkereslet drasztikus visszaesése nyomán az ipari export 29,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához mérten, miközben a belföldi értékesítés 5 százalékkal mérséklődött.

A KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 32,4 százalékkal esett vissza az idén az első hónapban, ezen belül az új exportrendelések 32,2, az új belföldi rendelések 33,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Az összes ipari rendelésállomány 17,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Tavaly decemberben az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 19,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 23,3 százalékkal csökkent, havi összehasonlításban 14 százalékkal esett vissza.

Tavaly januárban a termelés a 2007 januárihoz képest 7,1 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index alapján 5,9 százalékkal emelkedett.

A januári exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alágazata adta. Az év első hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene számottevően, 30,7 százalékkal visszaesett.

A másik meghatározó alágazat, a feldolgozóipari export egyötödét adó járműgyártás kivitele 39,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év januárjában.

Az ipar januári belföldi értékesítése 5 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hónapjában 15,6 százalékkal elmaradtak a 2008. januáritól, ami az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze.

Januárban a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 25,8 százalékkal csökkent, a csekély súlyú bányászaté (a kőolaj- és földgáz-kitermelési szolgáltatás erőteljes növekedésének köszönhetően) 22,3 százalékkal emelkedett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,2 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában, részben a tavalyinál hidegebb időjárás hatására.

Az első hónapban a feldolgozóipari alágazatok többségében visszaesés volt megfigyelhető. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, 28,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időpontjához képest. Az alágazaton belül a legnagyobb csökkenést a híradás-technikai berendezés gyártása szakágazatban regisztrálták. A feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása - az alágazatok közül a legnagyobb mértékben - 42,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari termelés mintegy nyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben, 7 százalékkal csökkent. A kisebb súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás volumene 27,4 százalékkal emelkedett, a termelés bővüléséhez elsősorban a januári gázhiány járult hozzá.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozások körében 2009. januárban (a drasztikus termelés visszaesést követő 6,5 százalékos létszámcsökkenés mellett) 17,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos hónapjában.

Az ipari termelés Magyarország minden régiójában visszaesett januárban, a legnagyobb mértékű volumencsökkenést a Közép-Dunántúlon (39,2 százalék) regisztrálták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×