eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A távozó munkatársak fele lop adatot a cégtől

Nem alaptalanul félnek az adatlopástól azok a cégvezetők, akik elbocsátják valamelyik alkalmazottjukat. Egy Egyesült Államokban végzett felmérés szerint ezt a távozó munkatársak 59 százaléka teszi meg, hogy aztán saját céljára használja fel a cégadatokat.

A többi mellett a vevők kapcsolati listáját tulajdonítják el előszeretettel a távozó munkatársak - derül ki a Symantec felméréséből. A társaság magyarországi képviselője az InfoRádióban elmondta: gyakori még a pénzügyi információk kicsempészése vagy az üzleti levelezésé.

Akik beismerték az adatlopást, azok 61 százalékának rossz képe van saját korábbi munkahelyéről.

A válaszadók 53 százaléka CD-re vagy DVD-re, 42 százalék USB memóriára töltött le információt, 38 százalékuk pedig magán e-mail címre küldött csatolmányt.

A válaszadók 79 százaléka szerzett meg adatot munkaadói engedély nélkül, és 82 százaléka szerint a munkáltatók nem számoltatták el őket távozásuk előtt a papíralapú vagy elektronikus dokumentumokkal.

A tanulmány szerint a válaszadók 24 százalékának távozása után is megmaradt a hozzáférése a munkáltató számítógéprendszeréhez vagy hálózatához.

Gombás László elmondta azt is: az adatlopók szinte mindegyike beismerte, hogy az információkat fel akarta vagy akarja használni, vagy ahhoz, hogy új állást találjon magának, vagy ahhoz, hogy ott megerősítse pozícióját.

Mint mondta, Magyarországon is volt már példa arra, hogy egy vegyipari cég volt alkalmazottja nagy mennyiségben másolt le tervezési dokumentumokat, amellyel százmilliárd forintos nagyságrendű kárt okozhatott volna, ám a Nemzeti Nyomozó Iroda megakadályozta ezt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×