eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Példátlan visszaesés Japánban

Évtizedek óta nem látott mértékben csökkent a tavalyi utolsó negyedévben a japán gazdaság kibocsátása. Japán GDP-je 0,6 százalékkal csökkent, az idei évre további 2,6-7,7 százalékos visszaesést várnak.

Japán gazdaságának kibocsátása éves szinten 12,1 százalékkal volt kisebb a múlt év utolsó negyedében az egy évvel korábbinál. A kormányzat csütörtökön korrigálta előzetes becslését, amelyben még 12,7 százalékos zuhanást számolt. Ilyen mértékű visszaesésre 1974 óta nem volt példa.

A visszaesés fő oka az exportkereslet és a háztartási kiadások "összeomlása" - fogalmaznak a jelentésekben. A kivitel értéke a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest 13,8 százalékkal esett. A sajtó felhívja a figyelmet, hogy a kivitel nagy csökkenése januárban is folytatódott.

Az ország gazdasági recessziója drámai mértékben mélyült, hiszen a tavalyi harmadik negyedévi éves szintű GDP-csökkenés 3,2 százalékot ért el. A japán ipar szinte leállt azóta - értékelték az újabb adatokat az elemzők, akik szerint nem kizárt, hogy az idei első negyedév teljesítménye közel lesz a tavalyi utolsóhoz, azaz kétszámjegyű gazdasági visszaesés várható.

A teljes 2008-as évet tekintve a japán GDP 0,6 százalékkal zsugorodott, első ízben kilenc év óta. Az idei évre az IMF 2,6 százalékos GDP-csökkenést jósol Japánban, miközben például a JPMorgan elemzője 7,7 százalékos visszaesést vár.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×