eur:
388.7
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Csaba László: A kormány lemondása megnyugtató lenne

A magyar gazdaság jelenlegi helyzetében a kormány lemondása megnyugtatná a piacokat - mondta az InfoRádiónak Csaba László közgazdász a Bonckés alatt a válságkezelő Gyurcsány-csomag című vitaesten. Hozzátette: nem várható a kormány távozása, mert a Gyurcsány Ferenc vezette kabinet elsősorban a napi érdekeket tartja szem előtt.

A jövő hét elejéig még megléphető lenne egy előrehozott választás, azaz eddig kell kiírni azt ahhoz, hogy az emberek az európai parlamenti választásokkal egy időben voksoljanak a magyar országgyűlési képviselőkre is.

Csaba László szerint ez bizalomerősítő lépés lenne az ország számára, hiszen a piac egy olyan kormányt látna szívesen, amelynek van felhatalmazása a gazdasági kérdések megoldására.

De, mint mondta, a kormányon lévő erőknek az az érdeke, hogy a hátralévő időt is kitöltsék, és azok szempontok, mint a nemzetközi kapcsolatok milyensége, a gazdaság élénkülése nem érdekli őket. "Nyilván úgy érzik, hogy ők pótolhatatlanok ebben a minőségükben" - jelentette ki.

Szavai szerint a szocialistákat éppen egy korai, jó időben tett lépés segítené át a következő évtizeden, míg ha ragaszkodnak a hatalomhoz, szétforgácsolódhatnak.

Kiszámítható intézkedések kellenek

Csaba László elmondta azt is: a befektetők kiszámítható intézkedéseket várnak a kormánytól, ezzel szemben a kabinet napról napra változtat a terveken. A többi mellett az üdülési csekk kapcsán történt ez, amelyet a közgazdász nem tart nemzetgazdasági szempontból jelentős tételnek.

Az euró bevezetése kapcsán a közgazdász úgy fogalmazott: "ez a vonat már elment". A kormánynak 2006-ban és 2007-ben kellett volna megfogni a költségvetést, ezt azonban elmulasztotta.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×