eur:
389.46
usd:
362.52
bux:
67950.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Beperelik a bankot a megnőtt törlesztőrészletek miatt

A közeljövőben a Fővárosi Bíróságnak is tárgyalnia kell a forint árfolyamának gyengülése miatt jelentősen megnövekedett törlesztőrészletekről, mert próbaper indul az egyik bankkal szemben. A keresetet jegyző Czirmes György ügyvéd hangsúlyozta, hogy lépésükkel a közérdekű civil szervezetek figyelmét is fel akarják hívni.

Próbaper indul egy bankkal szemben a devizahitelek jelentősen megnőtt törlesztőrészletei miatt. Czirmes György ügyvéd kiindulási alapja a "józan paraszti ész": ha az ember megállapodik valakivel, akkor ismeri a körülményeket, a múltat, valamint a belátható jövőt, és annak függvényében kötelezi el magát hosszú távon. Mindezek mellett feltételezzük a hitelezőről és az adósról is, hogy tudták, mit írnak alá - hangsúlyozta az InfoRádiónak.

Ha a körülményekben lényeges változás következik be, azt mondhatjuk, hogy a szerződés megkötésekor mindketten közös téves feltevésben voltak - szögezte le az ügyvéd. Hozzátette: az volt a közös téves feltevés, hogy a hitelrészletek nem fognak változni lényegesen. Ilyen esetben minden civilizált országban lehetőség van a szerződés módosítására.

Az ügyvéd és ügyfele "jóhiszeműen" azt feltételezik, hogy egyik fél - vagyis sem a bank, sem az ügyfél - sem látta előre a szerződés 2006-os megkötésekor, hogy két év múlva a havi részletek 20-30, a japán jen esetében pedig 70 százalékkal megemelkednek. Szerintünk ekkor már lehet szerződést módosítani - jelentette ki Czirmes György.

A bankok azzal érvelnek: a szerződés szerepel, hogy az árfolyam nagy kockázatot rejt magában, így a kamat és a költségek is változhatnak, és ők bármikor egyoldalúan módosíthatják azt.

A perben az év vége előtt nem várható döntés.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×