eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Palócz: A szociális kiadások további ésszerűsítésére lehet szükség

Elsősorban a munkahelyek számának csökkenésében és az alacsonyabb béremelésben érezhetik meg az emberek azt, hogy gazdasági recesszió van - mondta a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Palócz Éva hozzátette: a szociális ellátórendszerben, úgy tűnik, a kormány nem tervez további ésszerűsítéseket, legfeljebb a beruházásokat fogja vissza.

A foglalkoztatottság és a bérek reálértékének csökkenése a gazdasági válság két olyan hatása, amit mindannyian meg fogunk érezni - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Ha egy régióban bezár egy gyár, hirtelen megnő a munkanélküliség, és az emberek elindulhatnak lefelé a lejtőn. Már most is nagyok a különbségek az ország egyes területei között, így sokan otthagyják azokat a településeket, ahol nem lehet boldogulni, és csak a kevésbé munkaképesek maradnak - tette hozzá Palócz Éva.

Bár a közszférában dolgozók nem akarnak belenyugodni, látni kell, hogy a krízis miatt Magyarországnak élen kell járnia a közkiadásokkal való takarékoskodásban. A versenyszférában is nagyon visszafogott lesz a béremelkedés, ám az ott dolgozók nem lépnek fel ez ellen: ha a csőd és az alacsonyabb fizetés között kell dönteni, nyilvánvalóan az utóbbit választják - hangsúlyozta a szakértő.

A szociális kiadások visszafogása érdekében eddig egy lépés történt, a 13. havi nyugdíjak megvonása, illetve összegük limitálása - mondta Palócz Éva, aki szerint további intézkedésekre is szükség lesz, ha a költségvetésben megjelölt 2,6 százalékos hiánycél veszélybe kerül.

Kifejtette: a kormány mostani megnyilvánulásai alapján azt látni, hogy ez inkább a beruházási kiadások megkurtítására irányul majd, ám közvetve ezt is közösen fizetjük majd meg, hiszen a kevesebb beruházás kevesebb munkahelyet, bért és kisebb növekedést jelent.Sebzett gazdaság

Palócz Éva szerint a globális pénzügyi válság egy nagyon legyengült Magyarországot talált el, amelynek makrogazdasági helyzete évek óta romlik. Mint mondta, a jelenlegi helyzetben két ellentételes feltételnek kellene egyszerre megfelelni: csökkenteni kell az államháztartás még mindig kirívóan magas hiányát, ugyanakkor egyre kisebbé kell tenni a hiány és az abból fakadó adósság finanszírozása miatt kialakult pénzpiaci kitettséget.

Más országok megengedhetik maguknak, hogy kormányuk komoly összegeket költsön a gazdaság élénkítésére: most kicsit lazíthatnak a nadrágszíjon, ha eddig kicsi volt költségvetésük hiánya - magyarázta a szakértő.

A Kopint-Tárki a gazdaság 1,3 százalékos visszaesésével számol jövőre. Az eredményt jelentősen befolyásolja majd a külpiaci kereslet alakulása, amely 2009 második felében már élénkülhet - jegyezte meg Palócz Éva, aki szerint a magyar gazdaság számára a mentőöv az uniós források felhasználása lehet.

A szakértő hozzáfűzte: attól tart, hogy ha nagyon felhígul a kedvezményezettek köre, sok olyan vállalat is EU-s pénzhez juthat, amely nincs tisztában azzal, hogy a forrásokat csak arra használhatja, amire megkapta, ellenkező esetben vissza kell fizetni azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×