eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megszüntetnék az adójóváírást, de megerősítenék a szociális hálót

Nem volt a célja az alacsony jövedelműek hátrányos helyzetbe hozása a négy nagy adótanácsadó cég által kidolgozott adócsomagnak - mondta az InfoRádiónak a PriceWaterhouseCoopers cégtársa. Lőcsei Tamás szerint a valóban minimálbért keresőket a szociális ellátó rendszeren keresztül lehetne kompenzálni az adójóváírás megszüntetéséért.

Ha összehasonlítjuk a környező országokkal a magyar költségvetés kiadásait, akkor mi jóval túlköltekezzük a többi országot, és ezt mindenképpen egyensúlyba kell hozni - mondta az InfoRádiónak a PriceWaterhouseCoopers cégtársa.

Lőcsei Tamás szerint nemcsak az adórendszert érdemes egyensúlyba hozni, hanem a költségvetés kiadásait is egy szintre, vagy legalábbis közelebb kellene hozni a szomszédos országokhoz, hogy versenyképes legyen a magyar gazdaság.

A PriceWaterhouseCoopers, a Deloitte Magyarország, a KPMG és az Ernst & Young tanácsadó cégek  által kidolgozott adócsomag egyik javaslata az adójóváírás megszűntetése. Ez több szakértő és a pénzügyminisztérium szerint is hátrányosan érintené az alacsony jövedelműeket.

Lőcsei Tamás erről az mondta: nem az volt javaslatuk célja, hogy a nehéz helyzetben lévőket még nehezebb helyzetbe hozzák, és nem is lesz ez az eredménye a javaslatnak.

Úgy véli: az adójóváírás megszűntetése mellet a szociális háló megerősítésével kellene a valóban minimálbért keresőkön segíteni, és a jövedelmi helyzetükön javítani.

A szakértő hangsúlyozta: fontos megkülönböztetni az alacsony jövedelemre bejelentetteket, valamint a ténylegesen alacsony jövedelmi szinten élőket, és azokat a jövedelmeket is adókötelezettség alá kell vonni, amelyeket eddig nem tettek meg.

A szociális háló megerősítésén kívül úgy is kompenzálni lehetne a kieső bevételeket, hogy az adócsomag javaslata alapján a munkáltatók 10 százalékkal kevesebb tb-járulékot fizetnének. Ennek az összegnek egy részét akár fizetésemelésre is fordíthatják - véli a szakértő.

Lőcsei Tamás szerint a kormány nagy valószínűség szerint a szolidaritási adó eltörlését fogja elfogadni az adócsomagból.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×