eur:
387.81
usd:
357.61
bux:
68120.37
2024. május 17. péntek Paszkál

Az ipari termelés márciusban 4,3 százalékkal nőtt a 2007 márciusi szinthez képest

Az ipari termelés márciusban a szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazított index szerint 2,6 százalékkal maradt el az előző havitól, és - munkanaptényezővel korrigálva - 4,3 százalékkal emelkedett a 2007 márciusi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Korrekciók nélkül a termelés 1,9 százalékkal haladta meg a tavaly márciusi szintet, az adatok megegyeznek az előzetesen közöltekkel.

A termelés volumene az év első három hónapjában 6,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Februárban az ipari termelés 9,8 százalékkal nőtt éves bázison, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezett a kiigazítatlan adattal. Az előző hónaphoz képest - szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva - a termelés 2,3 százalékkal emelkedett.

Tavaly márciusban a termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,3 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,8 százalékkal nőtt.

Az idén az év első három hónapjában az ipari export 9,8 százalékkal, márciusban 3,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A márciusi exportértékesítés közel kétharmadát a feldolgozóipar két alágazata adta. Az év harmadik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint egyharmadát adó villamos gép, műszer gyártás exportvolumene 7,7 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás külpiaci eladásaiban több mint egy évtizednyi növekedés után 1,8 százalékos visszaesés következett be.

Az ipar január-márciusi belföldi értékesítése összességében 2,2 százalékkal, márciusban 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az ipar hazai eladásainak emelkedéséhez elsősorban az energiaszektor járult hozzá. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első három hónapjában 2 százalékkal, márciusban 2,7 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóipar termelése 2008 márciusában a februári 13,7 százalékos kiugró növekedéssel szemben csak kismértékben, 1,5 százalékkal nőtt 2007 azonos hónapjához viszonyítva. A csekély súlyú bányászat kibocsátása 5,1 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátásé 3,6 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

A KSH jelentése szerint a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2008 márciusában 4,2 százalékkal visszaesett 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 3,1 százalékkal, az új belföldi rendelések 9,9 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 0,6 százalékkal meghaladta az előző év szintjét.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×