eur:
389.52
usd:
363.14
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Autógyártók levele az EU-nak

A Financial Times közli azt a levelet, amelyben az európai gépkocsigyártók fordulnak az Európai Unióhoz és a Bali szigetén sorra kerülő klímavédelmi konferencia résztvevőihez. Ebben közös politika kidolgozását javasolják fentről jövő szabályozás helyett, elsősorban a nagyobb kapacitású gépkocsik gyártása érdekében.

Az Európai Gépkocsigyártók Szövetsége olyan cégek elnökeit tömöríti, mint a Daimler, a Volkswagen, a Peugeot-Citroen, a Fiat, a Volvo és a Scania.

A hétfői Financial Timesban megjelent levelet a szövetség intézte az Európai Unióhoz, hangsúlyozva, hogy "sikeresebbek lehetünk, ha gyártók és törvényhozók annak figyelembevételével fognak össze, hogy mi a megkötések és a határidők kihatása az iparágra."

A cél: rábírni a vevőt, hogy kisebb széndioxid-kibocsátású modellt vásároljon. Ugyanakkor a gyártók panaszolják, hogy az új európai légtisztaságvédő szabályok egyrészt óriási terheket rónak a motortervezőkre, másrészt korlátozzák a vásárlói igények kielégítését.

Az Európai Gépkocsigyártók Szövetsége évente egymilliárd eurót költ kutatásra és fejlesztésre. Ennek tudatában - mint a levélírók fogalmaznak - "csalódást keltő", hogy az EU felülről óhajtja szabályozni az autógyártást.

Az unió december 19-én hoz határozatot arról, hogy 2012-re a gépkocsik által kibocsátott szén-dioxidot egynegyedével, kilométerenként 120 grammra kell csökkenteni. Ezt a 27 tagország többségének kellene megszavazni. Kérdés, így lesz-e?

A németek nagy autókat gyártanak, a franciák kicsiket is nagy mennyiségben. A két jelentős francia autógyár esetleg profitálni akar majd a megkötésekből. Ugyanis a nagy kocsikat az Európai Unió széndioxid-kibocsátási illetékkel sújtja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×