eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Londonban "súlyos fejleménynek" tekintik az SZDSZ-es nyilatkozatokat

Több okból is "súlyos fejleménynek" kell tekinteni Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő és Kóka János pártelnök legutóbbi belpolitikai és költségvetési nyilatkozatait - áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétfőn kiadott értékelésében.

A Dresdner Kleinwort - a Dresdner Bank londoni befektetési részlege, a City egyik legnagyobb olyan háza, amely napi rendszerességgel kommentálja a magyarországi fejleményeket - elemzésében úgy értelmezte Horn Gábor minapi nyilatkozatát, hogy az SZDSZ hajlandó lenne a jövőben a Fidesszel együttműködni, ha annak vezetője, Orbán Viktor távozik.

A Dresdner szerint "erősen valószínűtlen", hogy Orbán távozna, és a jelen szakaszban ezek a nyilatkozatok csak fenyegetésnek minősülnek, kevés eséllyel arra, hogy a közeljövőben valóra válnak, mindazonáltal középtávon "jelentős negatív kockázatot" jelentenek.

A londoni kommentár szerint "senkit nem lep meg", hogy az utóbbi hónapokban növekszik a feszültség a szocialisták és a liberálisok között.

Ennek legutóbbi jele volt az is, hogy Kóka János szabad demokrata pártelnök a múlt héten 70-80 milliárd forintnyi költségvetési módosító javaslatot terjesztett be, "anélkül, hogy azt a szocialisták bármely módon támogatták volna".

Jóllehet a Fideszen belül is vannak feszültségek, a háznak az a véleménye, hogy legalábbis a következő egy évben "igen csekély a valószínűsége" Orbán Viktor távozásának, így annak az esélye is "mérsékelt", hogy a liberálisok otthagynák a koalíciót - áll az elemzésben, amelyet Raffaella Tenconi, a Dresdner vezető londoni Magyarország-szakértője jegyzett.

A kommentár szerint ugyanakkor a legutóbbi nyilatkozatokat "két okból is súlyos fejleménynek kell tekinteni"; először is azért, mert az SZDSZ-en belüli "széttartás további jelei lehetnek".

Kóka János párton belüli támogatottsága csökkent, amióta átvette a párt vezetését, és ha ez a folyamat tartós lesz, a következő belső választáson új vezető kerülhet az SZDSZ élére, új stratégiával, a párt támogatottságának felélesztése végett, áll a hétfői londoni Dresdner-elemzésben.

Emellett a liberálisok és a szocialisták együttműködésének felszámolása tovább növelné a Fidesz 2010-es választási győzelmének valószínűségét, és erősen növekedne az esélye annak, hogy "jelentős fordulat történik a reformfolyamatban" - vélekedik a Dresdner Kleinwort londoni Magyarország-elemzője.

Raffella Tenconi szerint ráadásul Horn Gábor nyilatkozata nyomán ismét elindulhatnak a találgatások Gyurcsány Ferenc kormányfő küszöbönálló távozásáról is, ami lefelé ható nyomást gyakorolhat a magyar befektetési konstrukciókra. A ház ugyanakkor fenntartja azt a véleményét, hogy a következő egy évben nem valószínű Gyurcsány távozása.

A Dresdner Kleinwort már Kóka János múlt heti költségvetési javaslatára is reagált. Londonban kiadott másnapi kommentárjában azt írta: még ha a parlament el is fogadja ezeket a módosításokat, a szóban forgó összeg nem olyan nagy, hogy feltétlenül aláásná az államháztartási hiánycélt.

A módosítások azonban mégis növelnék "a költségvetési csúszás" kockázatát, mégpedig egy olyan időszakban, amikor a költségvetési célok "egyébként is ambiciózusak (...), és az üzleti ciklus (jelenlegi szakasza) sem túlzottan kedvező".

A Dresdner múlt héten közölt véleménye szerint emellett a javaslat annak a jele is lehet, hogy "a liberális párt esetleg a költségvetési konszolidációról saját népszerűségének növelésére helyezi a hangsúlyt".

Kóka János, aki a múlt héten Londonban tárgyalt, a megbeszéléseit követő londoni tájékoztatóján határozottan leszögezte, hogy az SZDSZ a költségvetési konszolidáció folytatása mellett van.

Az MTI kérdésére, hogy mit szól a londoni elemzői közösségben rendszeresen visszatérő azon véleményhez, miszerint a 2008 utáni költségvetési pályát a választások közeledte miatt kockázatok terhelik, Kóka kijelentette: az SZDSZ "makacsul ragaszkodni fog a konvergencia-program maradéktalan teljesítéséhez".

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×