eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hernádi: "Ha valaki tejet akar, nem kell hozzá megvásárolni a tehenet"

A MOL és az OMV vezetői a két cég közötti tárgyalásokról beszéltek a Financial Times-nak. Wolfgang Ruttenstorfer azt mondta: elkerülhetetlen az iparági konszolidáció a térségben. Hernádi Zsolt szerint viszont az osztrák cég ellenséges ajánlata szakította meg az egyébként már öt éve folyó egyeztetéseket.

Amióta 2001-ben az osztrák cég 9 százalékos részt vásárolt a MOL-ból, azóta folytak megbeszélések a két cég között - mondták a vállalatvezetők a londoni üzleti lapnak.

Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója hozzátette, hogy az utóbbi egy évben felgyorsultak ezek a tárgyalások arról, hogy miként lehet "kombinálni" a két üzletet.

A MOL elnöke viszont azt mondta: éppen az OMV ellenséges, nem hivatalos felvásárlási ajánlata miatt szakították meg a tárgyalásokat.

"Ha valaki tejet akar, nem kell hozzá megvásárolni a tehenet" - emelte ki Hernádi Zsolt.

Az OMV vezetője szerint ugyanakkor az osztrák cég már kapcsolatba lépett a MOL legtöbb független részvényesével, akik közül mindegyik üdvözölte az összeolvadás gondolatát.

A Financial Times felidézte: eddig két nagy intézményi befektető, a Templeton és a Centaurus közölte nyilvánosan, hogy támogatja a tranzakciót.

Wolfgang Ruttenstorfer továbbra is hangsúlyozta, hogy a van értelme a két vállalat valamiféle "kombinálásának", mivel a térségbeli konszolidáció szerinte elkerülhetetlen, és csak így vehető fel a verseny a nyugati óriásokkal, vagy az orosz energiatermelőkkel.

Hernádi Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta a lapnak: a MOL megtanulta, hogyan működjön jól versenyhelyzetben is, a titok nyitja szerinte a rugalmasság, és a folyamatos változtatás a piaci igények szerint.

A Financial Times kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a kialakult patthelyzetet várhatóan csak az Európai Bizottság vizsgálata mozdíthatja el egyik vagy másik irányba, de ehhez még egy kis idő kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×