INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

Hernádi: "Ha valaki tejet akar, nem kell hozzá megvásárolni a tehenet"

Infostart

A MOL és az OMV vezetői a két cég közötti tárgyalásokról beszéltek a Financial Times-nak. Wolfgang Ruttenstorfer azt mondta: elkerülhetetlen az iparági konszolidáció a térségben. Hernádi Zsolt szerint viszont az osztrák cég ellenséges ajánlata szakította meg az egyébként már öt éve folyó egyeztetéseket.

Amióta 2001-ben az osztrák cég 9 százalékos részt vásárolt a MOL-ból, azóta folytak megbeszélések a két cég között - mondták a vállalatvezetők a londoni üzleti lapnak.

Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója hozzátette, hogy az utóbbi egy évben felgyorsultak ezek a tárgyalások arról, hogy miként lehet "kombinálni" a két üzletet.

A MOL elnöke viszont azt mondta: éppen az OMV ellenséges, nem hivatalos felvásárlási ajánlata miatt szakították meg a tárgyalásokat.

"Ha valaki tejet akar, nem kell hozzá megvásárolni a tehenet" - emelte ki Hernádi Zsolt.

Az OMV vezetője szerint ugyanakkor az osztrák cég már kapcsolatba lépett a MOL legtöbb független részvényesével, akik közül mindegyik üdvözölte az összeolvadás gondolatát.

A Financial Times felidézte: eddig két nagy intézményi befektető, a Templeton és a Centaurus közölte nyilvánosan, hogy támogatja a tranzakciót.

Wolfgang Ruttenstorfer továbbra is hangsúlyozta, hogy a van értelme a két vállalat valamiféle "kombinálásának", mivel a térségbeli konszolidáció szerinte elkerülhetetlen, és csak így vehető fel a verseny a nyugati óriásokkal, vagy az orosz energiatermelőkkel.

Hernádi Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta a lapnak: a MOL megtanulta, hogyan működjön jól versenyhelyzetben is, a titok nyitja szerinte a rugalmasság, és a folyamatos változtatás a piaci igények szerint.

A Financial Times kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a kialakult patthelyzetet várhatóan csak az Európai Bizottság vizsgálata mozdíthatja el egyik vagy másik irányba, de ehhez még egy kis idő kell.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018