eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Járai: Ez nem piacgazdaság, hanem mutyizás

Magyarországon nem alakult ki a modern piacgazdaság, ehelyett egy mutyizós gazdaság működik - mondta egy budapesti konferencián Járai Zsigmond volt jegybankelnök.

Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere, későbbi jegybankelnök az előadása után az InfoRádiónak azt mondta: ennek az egyik oka az, hogy a kormánynak nincs elképzelése arról, milyen gazdaságpolitikát akar, és ahhoz milyen intézményrendszerre lenne szükség.

A másik gond, hogy mindent a korrupció ural - jelentette ki Járai Zsigmond, aki szerint hiányoznak a független intézmények.

Hozzátette: a meglévő intézményeknek, például a rendőrségnek, a bíróságnak vagy az adóhivatalnak, hiányzik a szakmai és politikai tartása.

"Olyan rendszer alakult ki, amelyben a politika mindenbe beavatkozik és mindent a saját érdeke szerint próbál meg elnyomni, ez pedig tönkreteszi az egész piacgazdaságot" - tette hozzá.

Azt mondta: Magyarországon a vállalatok részben azt csinálnak, amit csak akarnak, részben a politikával mutyiznak.

A nagyvállalatok körében félmonopóliumok, oligopóliumok alakultak ki, amelyek becsapják a fogyasztókat, és az árakat magas tartják, mivel nincs meg a verseny és annak ellenőrzése.

A kisebb vállalatok pedig - amelyek közé a tőzsdei cégek is besorolhatók - a kormánnyal próbálnak meg mutyizni - vélekedett Járai Zsigmond.

Az InfoRádió kérdésére, hogy mindezt miért nem vetette fel már jegybankelnökként is, azt felelte: akkor nem ez volt a dolga, akkor a nemzeti bank problémáival foglalkozott.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×