eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ha gumipitypangban nem vagyok jó, jöhet a magyar narancs?

Az utóbbi néhány évben a gazdasági szakemberek - közöttük volt pénzügyminiszterek és jegybankelnökök - nagyjából egyformán ítélik meg az ország helyzetét. Ez az egység miért hiányzik a politikából? Erre a kérdésre választolt Csaba László egyetemi tanár.

A közgazdasággal foglalkozók körében érvényesül egy sajátos logika, világképük nagyjából azonos, racionálisan gondolkodnak és konkrétan meg tudják határozni a tevékenységük célját: ez a vagyongyarapítás, a jobb élet elérése - kezdte válaszát a közgazdász.

Mindez szavai szerint összerendezi a gondolkodást. Egy közgazdász nem jöhet azzal, hogy csökkenjen az adó, de nőjenek az állam kiadásai, közben pedig javuljon az államháztartás helyzete, mert azt bárki kiszámolhatja akár egy papíron is, hogy mindez egyszerre lehetetlen - mondta.

De akkor miért van az, hogy a vezető közgazdászok egyetértenek, de amint valamelyikből politikus, esetleg pénzügyminiszter lesz, akkor megváltozik a gondolkodása? - kérdeztük.

Csaba László szerint ez azért van, mert a politikában sok szempontra kell figyelni egyszerre: a választók megnyerésére és megtartására, vagy arra, hogy egy döntést hogyan lehet kommunikálni.

A politika bonyolultabb dolog. "A szerelem sem írható le olyan egyszerű módon, mint a vagyonmaximalizálás" - monda a közgazdász.

Ráadásul egy ország vezetői nem húzhatják le a rolót. A közgazdász ezt úgy fogalmazta meg: egy vállalatvezető megteheti, hogy ha nem jó gumipitypangban, akkor átáll a magyar narancsra, ez a lehetőség azonban egy ország esetében nem áll fenn.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×