eur:
389.64
usd:
361.93
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magyarország 2011-re megfelelhet az euró-bevezetés kritériumainak

Kellő elszántsággal Magyarország 2011-12-re meg tudná teremteni az euró bevezetésének feltételeit - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Amerikai Kereskedelmi Kamara egy budapesti rendezvényén.

Egy kérdésre válaszolva a jegybank elnöke - miután előrebocsátotta, hogy sem a kormánynak, sem az MNB-nek nincs euró bevezetési céldátuma - azt mondta, hogy ha nagyon akarjuk, 2011-12-re meg tudnánk teremteni az euró bevezetésének feltételeit.

Előtte társadalmi vita kell

Hozzátette azonban, hogy a céldátum meghatározását átfogó társadalmi vitának és az ebből kialakuló konszenzusnak kell megelőznie, és ezt a vitát tanácsos lenne egy éven belül lebonyolítani.

A költségvetési kiigazításokról azt mondta: jó néhány lépést tettünk a makrogazdasági stabilitás irányába, ám továbbra is sok a kérdőjel.

A kérdőjelek:

Egyáltalán nem biztos például, hogy a megszorító intézkedések hatására a korábbi ütem felére csökkent gazdasági növekedés visszatér majd a korábbi pályára, amikor a magyar gazdaság kétszer akkora ütemben nőtt, mint az Európai Unió átlaga, és a térségben is élenjáró volt.

Idén és jövőre megmarad ugyan a költségvetési szigor, de 2009-ben és 2010-ben - a választások évében, illetve az azt megelőző évben - könnyen újra elszabadulhat a hiány - vélekedett.

Hosszú távon a választásokhoz kapcsolódó állami túlköltekezésnek csak úgy lehet elejét venni, ha intézményi garanciák születnek a költségvetés betartására.

Ezek lehetnek törvények, lehet a nemrég szóba került költségvetési hivatal, de jó lenne, ha legalább ebben az ügyben politikai egyetértés alakulna ki - mondta Simor András az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×