eur:
389.42
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A fiatalok még mindig nehezen találnak munkát

Idén május és július között 7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon. A legrosszabb elhelyezkedési esélyei az alacsony iskolai végzettségű, középkorú férfiaknak van.

Az idén május-júliusi időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 949 ezer, a munkanélkülieké 297 ezer volt, ami 7 százalékos munkanélküliségi rátát jelent - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly ugyanebben az időszakban a munkanélküliségi ráta 7,3 százalékos volt.

Lakatos Judit, a KSH életszínvonal statisztikai főosztályának vezetője elmondta: hátrányban vannak még a 24 év alattiak is, körükben 16,8 százalékos volt a munkanélküliség a vizsgált időszakban.

Ebben a korosztályban sokan vannak azok, akik még nem szereztek szakirányú végzettséget, anélkül pedig igen nehéz elhelyezkedni - mondta a főosztályvezető, hozzátéve: nagyjából tízszer akkora eséllyel lesz munkanélküli az, aki csak alapfokú végzettséggel rendelkezik, mint egy diplomás.

Az ország hátrányos térségeinek leszakadása kicsit nőtt az utóbbi időben, így a földrajzi elhelyezkedéstől függően akár háromszoros különbségek is lehetnek a munkanélküliségi adatok között.

A statisztikus elmondta azt is: a regisztrált munkanélkülieknek már több mint a fele számít tartós munkanélkülinek, ők már legalább egy éve nem találnak maguknak munkát. Egyre inkább úgy tűnik, hogy aki egyszer munkanélkülivé vált, az már nem tud kikecmeregni ebből az állapotból.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×