INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

A minisztérium szerint is gond van az autópálya-beruházásokkal

Infostart

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium elismeri azokat a hiányosságokat, amelyeket az Állami Számvevőszék megfogalmazott az autópálya-építéssel kapcsolatban - ezt fogalmazta meg a tárca közleménye.

Az Állami Számvevőszék jelentésében kifogásolta, hogy nem készült semmilyen gazdaságossági számítás az autópálya-fejlesztések előtt.

A számvevőszék főigazgatója szerint így aztán azt sem tudni, hogy miért kerülnek éppen annyiba, mint amit a végleges elszámolások mutatnak.

Ráadásul - tette hozzá Bihary Zsigmond - még azt sem lehet pontosan tudni, hogy az árak az elmúlt évekhez képest hogyan alakultak.

Viszonylag rövid időszakon belül sok helyen indult autópálya-építés, a piacon azonban kevés az olyan cég, amely képes végrehajtani az ilyen beruházásokat, vagyis nem alakulhatott ki valós versenyhelyzet - mondta az InfoRádiónak Állami Számvevőszék főigazgatója.

Lassú, előkészítetlen

Az Állami Számvevőszék komoly problémát látott az előkészítések lassúságában is. A gazdasági és közlekedési tárca ezt elismeri, hozzátéve, hogy például a kisajátítási eljárások miatt módosul gyakran a határidő.

A minisztériumi közlemény hangsúlyozza: a tárca már tett lépéseket a kisajátítások lerövidítésére, ezért módosította például az Autópálya törvényt.

A közlemény kitér arra is, hogy az M7-es Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti szakaszára kiírt tenderen a változtatások következtében már 40 százalékkal nagyobb megtakarítást lehetett elérni a mérnökárhoz képest.

Ígérnek

Az, hogy valóban ennyivel olcsóbb lesz-e az újabb szakasz megépítése 2007-ben, majd az Állami Számvevőszék következő jelentéséből derül ki.

A gazdasági tárca azt ígéri, hogy egy hónapon belül, legkésőbb július 20-ig a számvevőszéki jelentés megállapításait figyelembe véve készít egy intézkedési tervet.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018