eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megugrottak a gabonaárak, drágább lehet a hús is

A gyenge termés miatt idén 20-30 százalékkal drágább lesz a gabona, ami később a hús árában is megjelenik majd - hangzott el a Gabonatermesztők Országos Választmányának ülésén.

Míg tavaly már 20 ezer forintról indult a gabonák értékesítési ára, addig most az őszi árpa induló ára 32 ezer forint körül alakul, a standard minőségű búzát pedig tonnánkénti ára 36 ezer forint: akár 30-40 százalékos áremelkedés is elképzelhető - mondta az InfoRádióban a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára.

Tóth István hozzátette: a hivatalos becslés szerint idén hektáronként 3,8 tonna gabona terem, a választmányi ülésen azonban kiderült, hogy búzából ennél kisebb termés várható.

A MOSZ titkára közölte: lesz jó minőségű búza, ezért a vásárlók még a 36 ezer forintot jóval meghaladó összeget is fizetni, de egyes területeken a gyors érés miatt a szemek összeaszalódtak, ezért a termény csak takarmányozási célra használható.

Az unió döntött arról, hogy három éven belül megszűnik a kukorica-intervenció, tehát fokozatosan felszámolják a központi kukoricafelvásárlást ésb -készletezést a közösségben, a gazdák pedig kénytelenek voltak ezt elfogadni - mondta Tóth István.

A MOSZ titkára szerint eredmény, hogy az unió eredeti javaslatával szemben az intervenció mint eszköz megmarad, tehát egyedi döntés alapján visszaállítható a rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×