eur:
389.49
usd:
362.4
bux:
68676.51
2024. május 8. szerda Mihály

Moszkva és London a világ legdrágább városai

Az orosz és a brit fővárosban a legdrágább az élet a külföldiek számára - állítja egy svájci felmérés. Európa egyébként is a legdrágább régiónak számít, az első tízben hat település található kontinensünkről. A legolcsóbb európai város a bolgár Szófia.

Immár második éve Moszkva számít a legdrágább európai városnak, legalábbis a svájci Mercer tanácsadó cég felmérése szerint. Az orosz fővárost a hagyományosan drága London követi, amely egy év alatt három helyet ugrott előre.

Az első tízben még négy európai város található, Koppenhága, Genf, Zürich és Osló mellé csak japán települések és Hong Kong fért be.

Az elsősorban a külföldiek szemszögéből készített felmérés alapján Európa a világ legdrágább régiója, hiszen a TOP 50-ben harminc európai város szerepel, közülük Milánó a 11., Szentpétervár a 12., Párizs a 13., Dublin a 16. és Róma a 18. helyet foglalja el. Érdekesség, hogy az ír Dublin már csak 0,4 százalékkal olcsóbb, mint New York és drágább, mint Róma.

Az Európai Unió fővárosának számító Brüsszel - ahol csaknem 80 ezer EU-tisztviselő, újságíró és lobbista él - a 44. helyre futott be, Los Angeles és Abu-Dzabi közé. Aggasztó lehet az ott élőknek, hogy a belga város tavaly még 70. volt.

Európa legolcsóbb nagyvárosa a bolgár Szófia, amely a 108. helyen található.

A felmérést végző svájci cég az európai városok drágaságát az angol font, az orosz rubel és az északi országok fizetőeszközeinek erősödésére vezeti vissza. Hasonló hatása volt a lakhatási árak meredek emelkedésének is - különösen Moszkvában és Londonban.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Berobbanhat a használtautó-piac a következő hónapokban

Berobbanhat a használtautó-piac a következő hónapokban

A Datahouse adatai alapján az idei első negyedévben jelentősen növekedett a hazai használtautó-piac. 2024 első negyedévében havonta átlagosan 75.400 használt autót adtak el. Ez 13%-kal nagyobb használtautó-értékesítési volument jelent, mint az előző év azonos időszakában. Szakértők szerint a következő hónapokban további ugrás várható, aminek egyrészt a magánvásárlók rég látott aktivitása, másrészt a kedvezőbb hitelkörnyezet és a tavalyinál alacsonyabb kamatszint is megágyazhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×