eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Német vendégmunkások Lengyelországban

Lengyelországban akkora a hiány építőmunkásból, hogy a szomszédos Németország vállalkozóival kell az űrt betölteni - derül ki a BBC jelentéséből.

Lengyelország 2004-es uniós csatlakozása óta több mint másfél millió ember ment külföldre dolgozni és jelenleg csak Angliában - a hivatalos statisztika szerint - körülbelül félmillióan vannak.

Ennek Lengyelország kétszeresen is hasznát látta: a munkanélküliség a 2000-es, rendszerváltás utáni csúcsnak számító 20 százalékról mostanra 13 százalékra csökkent, a külföldön dolgozók pedig hazaküldik keresetük nagy részét, ami a belföldi fogyasztást és ezzel a gazdasági növekedést serkenti.

Mi lesz a spárgával?

Viszont éppen a gyorsuló gazdaságnak köszönhetően a lengyel építőiparban is hatalmas a fellendülés. Megkezdődött ugyanis a 2012-es foci Eb-re - talán emlékeznek, Ukrajna és Lengyelország rendezi majd - készülő létesítmények építése. A baj csak az, hogy az építőmunkások nagy többsége az unió más országaiban dolgozik.

Ezt a hiányt kihasználják a szomszédos Németország vállalkozói, akik ugyan drágábban dolgoznak, mint a lengyelek, de hát építeni muszáj.

De nem csak otthon, hanem Németországban is hiányoznak a lengyel munkások, akik a zöldségtermés betakarításához kellenének. Németország azonban tavaly korlátozta az idénymunkások számát és a tartózkodás idejét, így most az a veszély fenyeget, hogy lengyel napszámosok híján, a mezőkön maradhat a németek egyik kedvenc csemegéje, a spárga.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×