eur:
389.09
usd:
361.36
bux:
68614.91
2024. május 7. kedd Gizella

Gráf: harmadával nőhet a mezőgazdaság termelése

Az agrártárca vezetője szerint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program legalább 20 évre meghatározza a magyar mezőgazdaság jövőjét. Gráf József a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a programot várhatóan a jövő hét elején küldik el Brüsszelbe.

A miniszter a program egyik legfontosabb céljaként említette, hogy a következő 10 évben a magyar mezőgazdaság termelése a jelenlegihez képest 30 százalékkal növekedjen. Ehhez szerinte meg kell szüntetni a technikai, technológiai lemaradást, ezért a fejlesztési pénzek 47 százalékát ennek csökkentésére kívánják fordítani.

Gráf József hozzátette: a források 32-33 százaléka jut a helyes környezetgazdálkodási gyakorlat elterjesztésére, 17 százalék pedig a vidékfejlesztés támogatására, a helyi közösségek ötleteinek megvalósítására, továbbá különféle jóléti infrastrukturális beruházások segítésére, valamint a mikrovállalkozások tevékenységének ösztönzésére.

Elmondta azt is: a következő hét évben 3000 milliárd forint pályázati és közvetlen támogatást kap a magyar agrárium.

A miniszter közölte: a programot országos rendezvénysorozat ismertetik meg az érintettekkel, akik április elején nyújthatják be az első pályázatokat.

Gráf József az InfoRádióban elmondta: egyik legfontosabb cél, hogy a mezőgazdaságban nagyobb hangsúly kerüljön az állattenyésztésre, és kevesebb a növénytermelésre. Jelenleg ez utóbbi teszi ki a termelés 60 százalékát, míg az előbbi 40-et. A miniszter szerint ezt meg kellene fordítani.

Hangsúlyozta: a növénytermesztésen belül nagyobb hangsúlyt kaphatna a zöldségtermelés. Hozzátette: Magyarország a földrajzi adottságai miatt a térség zöldségtermelőjévé válhatnak, ez a vidéki foglalkoztatást is segítené.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×