eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Járai: 10 százalék feletti infláció

A jegybankelnök szerint az év első felében néhány hónapig akár 10 százalék fölötti is lehet az adott havi, egy éves infláció.

Járai Zsigmond úgy vélekedett: ezért különösen fontos, hogy a Magyar Nemzeti Bank az inflációs várakozások lehűtésére koncentráljon monetáris politikájával.

A jegybankelnök elmondta: a múlt év végi kormányintézkedések, törvényi változtatások, illetve a helyhatósági körben eldöntött áremelések hatására már most látszik, hogy nagyobb lesz az idei első fél évben a fogyasztói árak emelkedése, mint azt korábban a jegybank szakemberei várták.

A Magyar Nemzeti Bank függetlenségének növelése érdekében még az idén módosíthatják a jegybanktörvényt - jelentette ki.

Járai Zsigmond elmondta: már készülnek a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank szakembereinek együttműködésében a módosítási tervek a jegybank függetlenségének növelésére.

Hangsúlyozta, hogy az MNB legfőbb célja továbbra is az árstabilitás, ami Magyarországon 3 százalék körüli inflációt jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×