eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ha erős fagy jön, hiány lehet barackból és szilvából

A gyümölcstermés nyolcvan százaléka elpusztulhat, ha a januári meleg után februárban fagyok következnek - mondta az InfoRádiónak a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója. Mártonffy Béla szerint a környező országokban is hasonló a helyzet, ezért import hiányában a hazai piacokról eltűnhet a barack és a szilva.

A terméktanács ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy kritikus helyzetet teremtett a rendkívül meleg időjárás, mivel ez megbolondítja a gyümölcsfákat, amelyek ebben az időszakban mély nyugalmi állapotban lennének.

Ha a mostani idő több napon keresztül átvált mínusz öt - mínusz tíz fokos hidegre, akkor nagyon súlyos téli fagykár érheti a növényeket, ami elsősorban a csonthéjasoknál jelent komoly veszteségeket, különösen az őszibaracknál, a kajszibaracknál és szilvánál. Legrosszabb esetben hetven-nyolcvan százalékos terméskiesésre lehet számítani - hangsúlyozta Mártonffy Béla.

A szakértő szerint azonban ennél kisebb terméskiesés is vis maior helyzetet teremt az ágazat számára, különösen, hogy a következő év kulcsfontosságú a fejlesztések, termésmegújítás szempontjából, de a termelők nem rendelkeznek majd a megfelelő önrésszel.

A Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az összes jelentős európai gyümölcstermelő országban hasonló a helyzet, így - ha mindegyikben jelentős lesz a fagykár - előfordulhat, hogy a megszokottnál jóval kevesebb gyümölcs lesz a piacokon, boltokban.

A gyümölcstermesztők abban reménykednek, hogy ha eddig nem volt hideg, akkor már ezután se legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×