eur:
385.89
usd:
356.62
bux:
68864.24
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Legyen -e újabb atomerőmű Magyarországon?

Az évről évre jelentkező energiaszállítási zavarok egyre inkább felvetik egy új atomerőmű megépítésének szükségességét Magyarországon - véli Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.

A volt miniszteri biztos azt mondja: egy korszerű atomerőmű építése körülbelül 3 milliárd euróba, azaz mintegy 770 milliárd forintba kerül.

Szerinte a vezetéken szállított energiahordozók esetében igen nagy veszélyt jelent a függőség.

Mint mondta: ezek a nyersanyagok döntően politikailag instabil országból származnak, míg az atomenergiaipar alapanyagául szolgáló urán könnyen beszerezhető a világpiacon a politikailag stabil országokból.

Bár egyes vélemények szerint az atomenergia nem csökkentené a függőségünket az orosz olajtól, hiszen a közlekedési eszközöket általában valamilyen olajszármazék hajtja, Aszódi Attila erre is tud megoldást.

Szerinte az olaj a járműveknél helyettesíthető gázzal, a gáz pedig már más területeken helyettesíthető atomerőművekben előállított árammal.

Hangsúlyozta: ma már nagyon biztonságos atomerőművek épülnek a világon, például egy Finnországban, amely mintegy 3 milliárd euróba kerül.

Mint mondta: egy hasonló beruházás Magyarországon nagyjából hat év alatt valósítható meg. Hozzátette: a Paksi Atomerőmű még egy-két blokkot elbírna.

Kijelentette: "ha a jelenlegi, langyos vízre emlékeztető energiapolitika marad meg", az azzal a veszéllyel jár, hogy újabb földgáztüzelésű erőműveket épít az ország, amely tovább növeli a már most is veszélyes importfüggőségünket.Az SZDSZ nem támogatja egy második atomerőmű létrehozását Magyarországon - közölte a környezetvédelmi tárca szabad demokrata államtitkára.

Kovács Kálmán elmondta, már a kérdés felvetését is felelőtlenségnek tartják, hiszen erről semmilyen előtanulmány nem készült, környezeti vagy gazdasági vonatkozásának nem történt meg az elemzése.

A liberális párt szerint most elsősorban az alternatív energiahordozók elterjedésének ösztönzésére kell a forrásokat fordítani.

A környezetvédelmi tárca államtitkára elmondta, éppen ezért az új erőmű helyett a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását támogatják, bizonyos feltételek mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×