eur:
386.95
usd:
355.81
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

A Samsung Szlovákiát választotta

Szinte biztossá vált, hogy Szlovákiában építi fel új, LCD-paneleket gyártó üzemét a Samsung Electronics. A nagyberuházásért sokáig Magyarország és Lengyelország is versenyben volt.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint a dél-koreai cég szlovákiai vezetői nem cáfolták a hírt, de egyelőre csak annyit voltak hajlandóak elárulni, hogy a szlovák kormánnyal zajló tárgyalásaik sikeresen haladnak, és valószínűleg rövid időn belül eredményesen befejeződnek.

Szlovák lapértesülések szerint a beruházás értéke 16 milliárd korona, azaz mintegy 110 milliárd forint lesz. Szakemberek úgy vélik, hogy nem a galántai telep bővítéséről van szó, hanem új helyen új üzemet építenek.

A Samsung jelenleg Ázsiából szállítja a szükséges panelek, a szlovákiai gyártás a számítások szerint sokkal olcsóbb lesz. Anton Ondrej, a galántai üzem gazdasági igazgatója az új gyár tervezett helyszínéről nem volt hajlandó részleteket elárulni, lapinformációk szerint várhatóan Galántától nem messze, feltehetően a nagyszombati kerületben a telepszik le a koreai cég.

A Samsung 2002 és 2006 között több mint 131 millió euró ráfordítással a legnagyobb európai egységét építette ki a Pozsonytól alig 50 kilométerre fekvő Galántán, ahol monitorokat, plazmatévéket és más elektronikai cikkeket gyártanak. Galántán működik a cég közép-kelet-európai logisztikai központja is.

A beruházás megszerzéséért sokáig Magyarország, Csehország és Lengyelország is versenyben volt. A tervek szerint a Samsung új szlovákiai gyára két éven belül készül el, és 2010-re termel majd teljes kapacitással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió oka lehetett a döntésének

Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió" oka lehetett a döntésének

A sportközgazdász szerint meglehetősen furcsa, hogy nem vitt végig egy teljes szezont a Ferencvárossal a szerb vezetőedző. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy valószínűleg keménykezű, energikus szakembert keres a klub, és megítélése szerint elsősorban szláv, kelet-európai származású trénerek jöhetnek szóba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Újabb műtéten esett át Robert Fico, továbbra is súlyos az állapota – Híreink Szlovákiából pénteken

Újabb műtéten esett át Robert Fico, továbbra is súlyos az állapota – Híreink Szlovákiából pénteken

Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott köztársasági elnöke elmondta, csütörtökön röviden találkozott Robert Ficóval, a szerdán meglőtt szlovák miniszterelnökkel, akivel röviden beszélni is tudott. A leendő államfő szerint Fico emlékszik a merényletre és a kórházba szállítására is. Robert Kaliňák védelmi miniszter péntek délutáni tájékoztatása szerint újabb műtéten esett át Fico pénteken, állapota továbbra is súlyos. Frissülő cikkünkben követjük a szlovákiai eseményeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×