eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Csak óvatosan! Folytatódik a banki adathalászat

Több pénzintézetet is érint az internetes adathalászat: a Raiffeisen Bank, a Budapest Bank és a Szigetvár Takarékszövetkezet után ma már az Erste Bank ügyfeleitől is e-mailben kérik a csalók személyes azonosítóikat.

Immár négy pénzintézetet érint az az internetes csalás, amellyel a bankok nevében ismeretlenek elektronikus levelek segítségévek próbálják megszerezni az ügyfelek adatait.

Az e-mailekben pénzmosás elleni vizsgálatokra hivatkozva kérik az embereket, adják meg a banki szolgáltatások internetes használatához szükséges felhasználónevüket és jelszavukat.

Külföldi bankok is célpontjai voltak az adatlopási hullámnak, és az is biztos, hogy a leveleket küldő szerver sem Magyarországon működik - mondta Fialka János, a Bankszövetség bankbiztonsági csoportjának helyettes vezetője az InfoRádióban.

A pénzintézetek azonnal leállítják az internetes ügyintézést, amint észlelik az adathalászatot - tette hozzá a szakember.

A magyar pénzintézetek soha nem kérdezik ügyfeleiktől személyes technikai adataikat, tehát ha valaki ilyen e-mailt kap, az biztosan csalás - tette hozzá.

Honlapot is hamisítanak

Erre korábban már Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője is figyelmeztette az ügyfeleket, miután a múlt héten kiderült: a Raiffeisen Bank nevében ismeretlenek hamis elektronikus levelet küldenek.

Az ő céljuk, hogy egy, a Raiffeisen honlapjára hasonlító oldalra csalogassák az ügyfeleket, és így szerezzék meg adataikat.

Később kiderült, a Raiffeisenhez hasonlóan járt a Budapest Bank, a Szigetvár Takarékszövetkezet és az Erste Bank is.

Fialka János szerint a próbálkozásokból nem származhat túl sok haszna a csalóknak, hiszen már az első külföldi esetek is nyilvánosságot kaptak, a bankok pedig felkészültek, és igyekeznek ügyfeleiket is felkészíteni az ilyen veszélyekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×