eur:
395
usd:
371.78
bux:
66218.74
2024. április 16. kedd Csongor

Üzleti titok az orosz gáz ára

Az E.ON-t nem értesítette a Gazprom arról, hogy jövőre emelné a gáz árát. Közlésük szerint az árakat egy komplex árképlet alapján, a kőolaj árát kilenc hónapos késleltetéssel figyelembe véve határoznak meg.

Tájékoztatásuk szerint az E.ON-Ruhrgas a Mol földgázüzletágának egy részével együtt megvette a Mol és a Gazprom között 2015-ig szóló hosszú távú földgázvásárlási szerződést is. Az ebben szereplő árképlet él jelenleg is - közölte az E.ON Földgáz Trade Zrt. kommunikációs igazgatója.

Kutas István hozzátette: "hogy Európa, vagy Magyarország milyen áron vásárol orosz földgázt, azt a piaci szereplők üzleti titokként kezelik, így árat én sem mondhatok".

Szakértők szerint az orosz, illetve a közép-ázsiai földgáztermelők általában három hónapos késleltetéssel igazítják áraikat a kőolaj világpiaci árához, így most érvényesül a magas olajár. A mérséklődő olajár miatt a későbbiekben a földgáz árának csökkenésével lehet számolni.

Magyarország 14,7 milliárd köbméter éves földgáz forrásából 12,1 milliárd import, ebből 9,2 milliárd közvetve és közvetlenül orosz gázmezőkről, döntően a Gazpromtól érkezik.

Oroszország politikai és gazdasági céljai

Oroszország politikai céljai eléréséhez évek óta használja az energiaforrásait, legfőképp a gázt - mondta el az InfoRádióban Sz. Bíró Zoltán történész. Az Oroszország-szakértő rámutatott: 1000 köbméter gázért Ukrajna még tavaly is 49 dollárt fizetett, holott egy nyugat-európai országnak ez 250 dollárjába is kerülhet.

A történész elmondta: Oroszország korábban a nyomott gázárakkal az országok politikai lojalitását akarta megvenni. A közvetlen közelében lévő államok azonban elfordultak tőle. Szerinte Kijevnek vagy Tbiliszinek számítania kellett volna arra, hogy a politikai szuverenitást nem adják ingyen.

Moszkva azonban nem politikai értelemben vált érzéketlenné Ukrajnával vagy Grúziával kapcsolatban. Sz. Bíró Zoltán szerint ennél nagyobb probléma, hogy az oroszok nem kaptak szerepet a privatizációkban, helyettük inkább indiai cégeket részesítettek előnyben.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország drágábban veszi a gázt, mint más nyugat-európai ország, a szakértő azt mondta: ehhez a szerződést kell áttekinteni. Románia például Magyarországnál is drágábban vásárolja meg az energiaforrást, ezért azonban szerződésben rögzítették, hogy meddig nem emelkedik az ár.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×