eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Jelentősen kevesebb beruházás idén

A beruházások volumene a harmadik negyedévben 3,8 százalékkal csökkent 2005 azonos időszakához viszonyítva - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta: a csökkenés a következő időszakokban is fennmarad, és ez a GDP növekedését is vissza fogja vetni.

Hozzátette: ezen a tendencián csak a jövő év közepétől beinduló uniós pénzekből történő beruházások javíthatnak.

Az első negyedévben még kismértékben emelkedett a beruházásokra szánt összeg, a második negyedévben azonban már egyértelműen csökkent, a harmadik negyedévben pedig a csökkenés 3,8 százalékos volt.

A számokat összegezve az első kilenc hónap 0,4 százalékos visszaesést mutat - mondta el az InfoRádióban Suppan Gergely.

A legjelentősebb visszaesés az építőiparban, azon belül is a lakásépítésben volt. Ez várhatóan tovább folytatódik, mint ahogy visszaesés várható az autópálya-építés, valamint a feldolgozóipar területén is.

Mindezeknek köszönhetően a GDP már a harmadik negyedévben alacsonyabb volt a vártnál. Az adatok várhatóan csak akkor változnak, ha Magyarország az európai uniós források felhasználásával lendítheti fel a beruházásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×