INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

Kevesebb eladósodott család Németországban

Infostart

A gazdasági helyzet lassú javulásával fokozatos csökkent a német családok eladósodása is. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy mindenki tudja törleszteni a korábban felvett kölcsönöket, mert jelenleg is csaknem 2 millió háztartásnak okoz súlyos problémát a hitelek visszafizetése.

Egy esztendő leforgása alatt csaknem egymillióval csökkent azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek képtelenek voltak adósságaik menetrendszerű törlesztésére.

Ezt a hitelek folyósítását figyelemmel kísérő állami intézmény hozta nyilvánosságra most közétett évi jelentésében.

A kimutatás szerint az eladósodás terén a 25 és 30 év közöttiek járnak élen és több mint 6 százalékuk jelentett magáncsődöt, amelyből csak kivételes esetben kínálkozik menekülés.

A leggyakrabban telefonálásra vagy postai úton rendelhető árukra költenek el hatalmas összegeket.

A legmagasabb hiteleket viszont a 40 és 50 év közti korosztály tagjai veszik fel, és közülük már minden hetediknek támadt komoly nehézsége a törlesztéssel. Területileg az ország déli tartományai küzdenek a legkevésbé az eladósodás problémájával.

A legaggasztóbb helyzet Berlinben alakult ki, a fővároson belül is a keleti kerületekben. Tehát az egykori NDK lakói élnek a kecsegtető kölcsönajánlatokkal, amelyeknek gyakran csupán kis töredékét tudják kellő időben visszafizetni.

A kimutatás szerint mintegy hárommillió háztartással szemben támasztanak a bankok adósságigényt.

A törvény értelmében a pénzintézetek kötelesek minden kölcsönfolyósítást jelenteni a hitelek törlesztését figyelemmel kísérő állami intézménynek, amely feljegyzést készít a visszafizetések akadozásáról, és erről tájékoztatja az érintett munkaadóját is.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018