eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin

Kevesebb eladósodott család Németországban

A gazdasági helyzet lassú javulásával fokozatos csökkent a német családok eladósodása is. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy mindenki tudja törleszteni a korábban felvett kölcsönöket, mert jelenleg is csaknem 2 millió háztartásnak okoz súlyos problémát a hitelek visszafizetése.

Egy esztendő leforgása alatt csaknem egymillióval csökkent azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek képtelenek voltak adósságaik menetrendszerű törlesztésére.

Ezt a hitelek folyósítását figyelemmel kísérő állami intézmény hozta nyilvánosságra most közétett évi jelentésében.

A kimutatás szerint az eladósodás terén a 25 és 30 év közöttiek járnak élen és több mint 6 százalékuk jelentett magáncsődöt, amelyből csak kivételes esetben kínálkozik menekülés.

A leggyakrabban telefonálásra vagy postai úton rendelhető árukra költenek el hatalmas összegeket.

A legmagasabb hiteleket viszont a 40 és 50 év közti korosztály tagjai veszik fel, és közülük már minden hetediknek támadt komoly nehézsége a törlesztéssel. Területileg az ország déli tartományai küzdenek a legkevésbé az eladósodás problémájával.

A legaggasztóbb helyzet Berlinben alakult ki, a fővároson belül is a keleti kerületekben. Tehát az egykori NDK lakói élnek a kecsegtető kölcsönajánlatokkal, amelyeknek gyakran csupán kis töredékét tudják kellő időben visszafizetni.

A kimutatás szerint mintegy hárommillió háztartással szemben támasztanak a bankok adósságigényt.

A törvény értelmében a pénzintézetek kötelesek minden kölcsönfolyósítást jelenteni a hitelek törlesztését figyelemmel kísérő állami intézménynek, amely feljegyzést készít a visszafizetések akadozásáról, és erről tájékoztatja az érintett munkaadóját is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×