INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

Járai: "a rossz állam rátelepedett a gazdaságra"

Infostart

A konvergenciaprogram végiggondolatlan, és már középtávon is több kárt okoz az országnak, mint amekkora a költségvetési kiigazítások rövid távú haszna - ez volt az előadók szinte egybehangzó véleménye a Magyar Nemzeti Bank "Infláció, növekedés, egyensúly" című konferenciáján.

"A rossz állam rátelepedett a magyar gazdaságra és ez rontja a vállalatok versenyképességét" - mondta nyitóelőadásában Járai Zsigmond, a jegybank elnöke. Szerinte a lassuló gazdasági növekedés és emelkedő adók mellett a legnagyobb gond az, hogy jövőre már ötven százalék fölött lesz az állami újraelosztás mértéke.

A közgazdászok többsége szerint a bruttó nemzeti jövedelem - különböző adók, járulékok és illeték formájában - az állam által beszedett, majd újra elosztott részének legfeljebb negyven százaléknak kellene lennie.

A konvergenciaprogramról szólva Fodor István, az Ericsson Magyarország elnöke leginkább a konszenzus hiányát kifogásolta, mert szerinte a konszenzus megteremtésének szigorú szabályai vannak, és ezekbe semmiképpen sem illeszkedik az, hogy a kormány a már meghozott döntéseket próbálja elfogadtatni azzal a társadalommal, amelynek nem volt beleszólása azok előkészítésébe.

Bokros: leszakadás fenyeget

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-Európai Egyetem igazgatója szerint az országot ma nem államcsőd, nem pénzügyi csőd fenyegeti, hanem felzárkózás helyett a leszakadás veszélye. Mint nemrégiben egy másik volt pénzügyminiszter, ő is azt mondta, hogy a konvergenciaprogram a nevének sem felel meg, hiszen a konvergencia közelítést jelent, az ország pedig egyre távolodik az eurótól.

A megoldás szerinte az, hogy szinte minden területen alapvető reformokat kell elindítani, amelyek közül az ország jövője szempontjából a legsürgetőbb az egészségügy és oktatás reformja, de a nyugdíjreformot sem lehet sokáig halogatni.

A meglehetősen borús összképet festő konferencia zárszavában Járai Zsigmond azzal "biztatta" a megjelent cégvezetőket, hogy bár a helyzet rossz, lesz még rosszabb is.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018