eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Járai: "a rossz állam rátelepedett a gazdaságra"

A konvergenciaprogram végiggondolatlan, és már középtávon is több kárt okoz az országnak, mint amekkora a költségvetési kiigazítások rövid távú haszna - ez volt az előadók szinte egybehangzó véleménye a Magyar Nemzeti Bank "Infláció, növekedés, egyensúly" című konferenciáján.

"A rossz állam rátelepedett a magyar gazdaságra és ez rontja a vállalatok versenyképességét" - mondta nyitóelőadásában Járai Zsigmond, a jegybank elnöke. Szerinte a lassuló gazdasági növekedés és emelkedő adók mellett a legnagyobb gond az, hogy jövőre már ötven százalék fölött lesz az állami újraelosztás mértéke.

A közgazdászok többsége szerint a bruttó nemzeti jövedelem - különböző adók, járulékok és illeték formájában - az állam által beszedett, majd újra elosztott részének legfeljebb negyven százaléknak kellene lennie.

A konvergenciaprogramról szólva Fodor István, az Ericsson Magyarország elnöke leginkább a konszenzus hiányát kifogásolta, mert szerinte a konszenzus megteremtésének szigorú szabályai vannak, és ezekbe semmiképpen sem illeszkedik az, hogy a kormány a már meghozott döntéseket próbálja elfogadtatni azzal a társadalommal, amelynek nem volt beleszólása azok előkészítésébe.

Bokros: leszakadás fenyeget

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-Európai Egyetem igazgatója szerint az országot ma nem államcsőd, nem pénzügyi csőd fenyegeti, hanem felzárkózás helyett a leszakadás veszélye. Mint nemrégiben egy másik volt pénzügyminiszter, ő is azt mondta, hogy a konvergenciaprogram a nevének sem felel meg, hiszen a konvergencia közelítést jelent, az ország pedig egyre távolodik az eurótól.

A megoldás szerinte az, hogy szinte minden területen alapvető reformokat kell elindítani, amelyek közül az ország jövője szempontjából a legsürgetőbb az egészségügy és oktatás reformja, de a nyugdíjreformot sem lehet sokáig halogatni.

A meglehetősen borús összképet festő konferencia zárszavában Járai Zsigmond azzal "biztatta" a megjelent cégvezetőket, hogy bár a helyzet rossz, lesz még rosszabb is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×