eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elképzelhetetlen volt, de megállapodtak

A számítástechnika világában ősellenségnek számító Microsoft és Novell a múlt héten olyan együttműködési megállapodást kötött, amelyről a két cég magyarországi vezetői maguk is azt mondták, hogy ilyet elképzelni sem tudtak volna.

A két cég - illetve termékeik - között alapvető felfogásbeli különbség van.

A Microsoft, a többi között a Windows operációs rendszer készítője, féltve őrzi szellemi tulajdonát, míg a Novell az úgynevezett szabad forráskódú - tehát elméletileg ingyen használható - Linux egy változatát, a Suse-t forgalmazza főleg vállalati ügyfeleknek.

Miután bizonyos feladatokra egyik rendszer alkalmasabb, mint a másik, nagy számítógépparkkal bíró cégeknél gyakran mindkettő jelen van, azonban az átjárás és együttműködés a két rendszer között nehézkes. Eddig, ha ilyen gond jelentkezett, a két cég rendszerint "egymásra mutogatott".

Most azt ígérik, hogy együttműködnek majd kompatibilitási kérdésekben. Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója szerint azonban nem arról van szó, hogy Dávid és Góliát tűzszünetet, netán békét kötött volna.

"Ma az informatikában olyan gyorsan fejlődnek a dolgok, hogy ezt a két világot valahogy össze kell hozni. Az ügyfelek igénye ez" - hangsúlyozta Vityi Péter.

Bár mindkét cég vezetője azt hangsúlyozta, hogy elsősorban az ügyfelek érdekében született a megállapodás, eddig főleg a nagy hardvergyártók, mint az IBM, Dell és AMD fogadták örömmel a hírt. Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója szerint ez érthető, hiszen a hardvergyártóknak szintén fontosak a megfelelő szoftverek.

Ráadásul a nyílt és a zárt forráskódú világ közötti átjárás kérdése is van, hogy a hardvergyártóknál csapódik le, például a driverek esetében. A mostani megállapodás ezen a problémán is enyhíteni kíván - mutatott rá Szittya Tamás.

A világ egyik legnagyobb számítástechnikai szakmai csoportjának alelnöke a hírre reagálva azt mondta: az érintett cégek számára bizonyára gyümölcsöző lesz az egyelőre öt évre szóló megállapodás, ám az ipar egészét semmiképpen sem nyugtatja meg, mert két szereplő együttműködése nem helyettesítheti a közös szabványok kidolgozását, ami pedig régóta várat magára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×