INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

Elképzelhetetlen volt, de megállapodtak

Infostart

A számítástechnika világában ősellenségnek számító Microsoft és Novell a múlt héten olyan együttműködési megállapodást kötött, amelyről a két cég magyarországi vezetői maguk is azt mondták, hogy ilyet elképzelni sem tudtak volna.

A két cég - illetve termékeik - között alapvető felfogásbeli különbség van.

A Microsoft, a többi között a Windows operációs rendszer készítője, féltve őrzi szellemi tulajdonát, míg a Novell az úgynevezett szabad forráskódú - tehát elméletileg ingyen használható - Linux egy változatát, a Suse-t forgalmazza főleg vállalati ügyfeleknek.

Miután bizonyos feladatokra egyik rendszer alkalmasabb, mint a másik, nagy számítógépparkkal bíró cégeknél gyakran mindkettő jelen van, azonban az átjárás és együttműködés a két rendszer között nehézkes. Eddig, ha ilyen gond jelentkezett, a két cég rendszerint "egymásra mutogatott".

Most azt ígérik, hogy együttműködnek majd kompatibilitási kérdésekben. Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója szerint azonban nem arról van szó, hogy Dávid és Góliát tűzszünetet, netán békét kötött volna.

"Ma az informatikában olyan gyorsan fejlődnek a dolgok, hogy ezt a két világot valahogy össze kell hozni. Az ügyfelek igénye ez" - hangsúlyozta Vityi Péter.

Bár mindkét cég vezetője azt hangsúlyozta, hogy elsősorban az ügyfelek érdekében született a megállapodás, eddig főleg a nagy hardvergyártók, mint az IBM, Dell és AMD fogadták örömmel a hírt. Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója szerint ez érthető, hiszen a hardvergyártóknak szintén fontosak a megfelelő szoftverek.

Ráadásul a nyílt és a zárt forráskódú világ közötti átjárás kérdése is van, hogy a hardvergyártóknál csapódik le, például a driverek esetében. A mostani megállapodás ezen a problémán is enyhíteni kíván - mutatott rá Szittya Tamás.

A világ egyik legnagyobb számítástechnikai szakmai csoportjának alelnöke a hírre reagálva azt mondta: az érintett cégek számára bizonyára gyümölcsöző lesz az egyelőre öt évre szóló megállapodás, ám az ipar egészét semmiképpen sem nyugtatja meg, mert két szereplő együttműködése nem helyettesítheti a közös szabványok kidolgozását, ami pedig régóta várat magára.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018