eur:
394.26
usd:
370.39
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

"Az egészségügyi reform el fog bukni"

Az egészségügyi rendszer reformja jelenlegi formájában el fog bukni a szereplők ellenállásán - állítja a Capitol Consulting Group tanácsadó cég tanulmánya. Blaskó György, a cég partnere szerint meg kell teremteni az orvosok érdekeltségét az átalakításban, például azzal, hogy a kórházprivatizáció keretében tulajdonossá válhatnak.

Senki nem mondja azt, hogy nincs szükség egészségügyi reformra. Nagy szükség van a reformra - hangsúlyozta Blaskó György.

A szakértő szerint ugyanakkor idejében fel kell hívni azokra a veszélyekre a figyelmet, amelyek kisiklathatják ezt a reformot.

A legkritikusabbnak azt tartjuk, hogy nem történt meg kellő időben, kellő intenzitással, megfelelő kommunikációval a legfontosabb érdekcsoportok bevonása - mutatott rá Blaskó György.

Ellenérvként gyakran elhangzik, hogy az orvosok nem érdekeltek a reformok megindításában, ám Blaskó György szerint ez általánosságban nem igaz.

Az orvosok közül mindig a konzervatívabb, a hálapénzből nagyobb jövedelmet szerző réteg érdekelt abban, hogy ne valósuljon meg a reform. Ám ők az orvosoknak csupán 10-15 százalékát teszik ki. Az orvosok 85 százalékától így elvárható, hogy a változások mellé álljon, őket kellene a jelenlegi egészségügyi vezetésnek meggyőznie, úgy hogy higgye is, amit csinál - vélekedett Blaskó György.

A tanácsadó cég javaslata szerint szabadabbá, támogatottabbá, átláthatóbbá kell tenni a kórházon belüli magánpraxisokat. Ez a tevékenység ma úgy működik, hogy sem a kórházak, sem az orvosok, sem a betegek nem elégedettek. Ezt úgy át kell szervezni, hogy mind a három fél elégedett legyen - hangsúlyozta a szakértő.

A másik lehetőség a kistulajdonosi privatizáció, vagyis az, hogy nagyobb orvoscsoportok vegyenek meg kórházakat. Ennek azonban nem csak jogi, hanem pénzügyi akadályai is vannak, mivel a hálapénzekből nemigen részesülő 85 százaléknak biztosan nincs elég tőkéje - tette hozzá Blaskó György.

Az biztos, - jegyezte meg a szakértő - hogy a kórházakat nem lehet úgy összevonni, hogy a kapacitásokat ne vonnák össze.

"Ki lehet nevezni nagy ellátó kórházakat, aktív ágyakkal, bizonyos centrumokban. Meg lehet szüntetni és rehabilitációs célra használni másokat, de akkor az infrastruktúrát, az eszközöket, azaz mindent át kell vinni a megmaradó aktív kórházakba az orvosokkal és nővérekkel együtt, mert ma már annyira túlpörgetve dolgoznak az orvosok, hogy több beteget nem tudnak már ellátni" - tette hozzá.

Ha ez nem valósul meg, akkor a centralizálás nem old meg semmit, és nagyon sokan ellátás nélkül maradnak - hangsúlyozta Blaskó György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×