eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

Hallgat a büntetéséről a gyors kölcsönökre szakosodott pénzintézet

A Provident anyacége által kiadott angol nyelvű tőzsdei közleményből egyáltalán nem derül ki, hogy jogszabálysértés miatt függesztette a PSZÁF az új ügyletek kötését. A Provident Financial PLC közleményében a szabályozó szerv "új követelményeinek" nevezi azokat az intézkedéseket, amelyeket a PSZÁF a jogszabálysértő állapot megszűntetésére rendelt el.

"A PSZÁF - a magyar pénzügyi felügyeleti szerv - kérésére a Provident Financial új adminisztratív eljárásokat, informatikai változtatásokat vezet be, és megváltoztatja ügynökei önfoglalkoztató státuszát magyar üzleti vállalkozásában" - kezdi a londoni tőzsde számára kiadott közleményét a Provident.

A dokumentum azzal zárul, hogy a "Provident mindig teljes mértékben együttműködött a PSZÁF-fal, és a lehető leghamarabb megváltoztatja eljárásait és rendszereit, hogy azok megfeleljenek a szabályozó szerv új követelményeinek".

A jogszabálysértésről és a büntetésről egy szó sem esik

A közleményben arról egy szó sem esik, hogy a PSZÁF azért függesztette fel a Provident hitel-kihelyezési tevékenységét, mert célvizsgálata szerint a hitelintézet tevékenysége során súlyosan megsértette egyebek közt a számla- és bizonylati rendre, a kamatok elszámolására, a számviteli szabályzatokra, a kiszervezésre, illetve az ügynökök igénybevételére vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A Provident anyacégének közleménye azt sem említi meg, hogy a PSZÁF 2 millió forintos büntetést szabott ki a cégre.

Lengyelországban és Nagy-Britanniában is voltak problémáik

A Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség a Povident hitelkihelyezéseinek felfüggesztése kapcsán emlékeztet arra, hogy a cég üzleti modellje és működése már több országban is a pénzügyi felügyeletek érdeklődésének középpontjába került.

Februárban Lengyelországban az illetékes szabályozó szerv maximálta a lengyel leányvállalt által alkalmazható kamatokat.

Nagy-Britanniában, a cég anyaországában pedig a versenyhivatal folytat vizsgálatot a "házhoz megy a hitel" technikát alkalmazó cégeknél, köztük a Providentnél is, azzal a céllal, hogy az adatok és a hitelek átláthatóbbá válhassanak, és így nőhessen a verseny is a piacon. A brit versenyhivatal az árkorlátozást sem zárta ki.

Folytatódhat-e a gyors növekedés?

A Provident tervei között szerepel, hogy leválassza a brit anyacégről nemzetközi tevékenységét, és azt külön bevezesse a tőzsdére.

"Az egész szétválás arra alapoz, hogy a kontinensen gyorsabban növekedik a cég. Az ilyen hírek azonban megkérdőjelezik azt, hogy képes lesz-e elérni a várt növekedést a cég nemzetközi részlege" - jegyezte meg a Bloombergnek nyilatkozó Katrina Preston, a Bridgewell londoni elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×