eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin

Benne lesz a konvergencia-programban az euró-céldátum - csak rejtve

Bújtatva mindenképpen benne lesz a konvergencia-programban az euró bevezetésének céldátuma. Az, hogy a kormány nem nevezi meg a konkrét időpontot, csak kommunikációs kérdés - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva a Kopint-Datorg tudományos vezérigazgató-helyettese. Palócz Éva szerint megfelelő fiskális politikával 2010-re mindenképpen le lehet csökkenteni 3 százalék alá a költségvetési hiányt.

Ez egy kommunikációs kérdés - jelentette ki Palócz Éva, annak kapcsán, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már nem nevez meg konkrét időpontot a közös fizetőeszköz bevezetésére.

A gazdasági szakember szerint egy céldátum mindenképpen lesz a konvergencia programban, mégpedig annak az évnek a dátuma, amikorra Magyarország el kívánja érni a maastrichti követelmények között szereplő 3 százalékos GDP arányos hiányt.

Onnan még három év

"Gyakorlatilag ettől számítva a harmadik évben lehet Magyarország az euróövezet tagja. Tehát az euró bevezetésének céldátuma az, amit 3 év hozzáadásával kapunk a maastrichti feltétel elérése után. Bújtatott céldátum tehát lesz benne mindenképpen" - mutatott rá Palócz Éva.

A Kopint-Datorg vezérigazgató-helyettese szerint 2008-ra eléggé valószínűtlen, 2009-re nem kizárható, 2010-re azonban mindenképpen elérhető megfelelő fiskális politikával a 3 százalékos hiány.

Nem biztos, hogy jó döntések

Kérdés persze, hogy jó irányba visznek-e a kormány mostani megszorító lépései. Palócz Éva szerint a deficitcsökkentés szándéka feltétlenül a jó irányba mutat, de hogy pont ezek-e azok az intézkedések, amelyekkel 2009-10-re sikerül 3 százalékra csökkenteni hiányt, az nem teljesen biztos.

"Sok eleme volt amire mindenképpen szükség volt, de csak később látszik majd, hogy elegendőek-e ezek a lépések" - vélekedett a szakértő, hozzátéve, hogy a legnagyobb kérdés az: a kormányzat működési kiadásainak csökkenéséből fakadó kiadáscsökkentés milyen mértékben valósul meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×