eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Járai: be kell fejezni a gazdasági rombolást

Amíg Magyarország gazdasága nem lesz versenyképes, nem érdemes bevezetni az eurót - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Járai Zsigmond hangsúlyozta: az elmúlt évek "gazdasági rombolását" be kell fejezni, de erre a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései nem alkalmasak. A jegybankelnök ma még a 2013-as euró bevezetést is túlzottan optimista várakozásnak tartja.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint csak akkor szabad bevezetni az eurót, amikor a magyar gazdaság már versenyképes lesz. Járai Zsigmond a jegybank által a forint bevezetésének 60. évfordulója alkalmából rendezett konferencián hozzátette: az elmúlt évek "gazdasági rombolását" be kell fejezni.

Az MNB elnöke szerint erre a Gyurcsány-kormány legutóbbi intézkedései, a parlament által is elfogadott megszorítások nem alkalmasak. Járai Zsigmond úgy vélte: az intézkedések nem abba az irányba vezetik a gazdaságot, hogy javuljon a versenyképesség.

Még 2013-ban sem lesz euró?

A jegybankelnök szerint az elemzők által várt 2013-as euró bevezetési dátum is túl optimista.

"Olyan rossz állapotban van a magyar gazdaság, és olyan fejlődési pályára került ezzel az úgynevezett Gyurcsány-csomaggal, ami nem az euró bevezetéséhez visz, és ami mellett nem is lesz lehetőség a közeljövőben az euró bevezetésére" - vélekedett Járai Zsigmond.

Strukturális reformokra lenne szükség

Az MNB elnöke hozzátette: az állami újraelosztás arányát le kellene csökkenteni a GDP 40 százalékára, növelni kellene a foglalkoztatást és csökkenteni a bürokráciát. Ezekhez azonban valós strukturális reformok kellenének, aminek a jegybankelnök szerint egyelőre nem nagyon látszanak a jelei.

Még ha meg is történne a szükséges gazdaságpolitikai fordulat, akkor is több évre lenne szükség az euró bevezetéséhez - hangsúlyozta Járai Zsigmond.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×