eur:
368.37
usd:
344.76
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Mentsük meg a szőlőtőkéket!

Az agrártárca csak részben támogatja az Európai Unió borpiaci reformtervezetét - tájékoztatta a parlament európai uniós bizottságát a tárca helyettes államtitkára. A borász szakma egyetért a kabinettel, eszerint csökkenteni kell a lepárlásra adható támogatások összegét, több pénzt kell fordítani bormarketingre, és korszerűsíteni kell az ültetvények szerkezetét.

Európában folyamatosan csökken a borfogyasztás, a világpiacon egyre nagyobb teret nyernek az amerikai és az ausztrál borok, és problémát jelent az évek során felhalmozott bormennyiség feldolgozása is.

Egyebek mellett ezért lenne szükség egy uniós borpiaci reformra, ennek részleteit azonban az Európai Bizottság csak a hónap végén hozza nyilvánosságra.

A kiszivárogtatott információkra reagálva a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta, Magyarország a javaslat több pontját ellenzi.

Máhr András a parlament európai uniós bizottságának ülésén elmondta, nem támogatják sem a lepárlás, sem a telepítési jog tervezett változtatásait.

A helyettes államtitkár hozzátette, újra kell szabályozni a kiszerelésre és a címkézésre vonatkozó jogszabályokat, erősíteni kell az eredetvédelmet és a bormarketing reformját.

Ebben a bizottsági ülésen jelen lévő vezető borászok is egyetértettek. Bock József szerint azonban a legfontosabb az ültetvényszerkezet átalakítása.

A borász azt mondta, hogy az elmúlt 30 évben Magyarországon elöregedtek a szőlőültetvények. Szinte teljesen újra kellene telepíteni őket, ehhez pedig támogatás kell. A megoldás semmiképpen sem a kivágásuk.

A borászok emellett felhívták a figyelmet arra, hogy az uniónak keményebben kellene fellépnie az amerikai érdekekkel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tálas Péter: Putyin haláláig fog küzdeni, mert nem tehet mást
Aréna

Tálas Péter: Putyin haláláig fog küzdeni, mert nem tehet mást

Az ukránok számára egy nagyon sikeres ellentámadás hozhatja meg a béketárgyalásokat, míg az orosz ellencsapást a hiányos tisztikar is nehezíti – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója. Tálas Péter erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×