eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Mentsük meg a szőlőtőkéket!

Az agrártárca csak részben támogatja az Európai Unió borpiaci reformtervezetét - tájékoztatta a parlament európai uniós bizottságát a tárca helyettes államtitkára. A borász szakma egyetért a kabinettel, eszerint csökkenteni kell a lepárlásra adható támogatások összegét, több pénzt kell fordítani bormarketingre, és korszerűsíteni kell az ültetvények szerkezetét.

Európában folyamatosan csökken a borfogyasztás, a világpiacon egyre nagyobb teret nyernek az amerikai és az ausztrál borok, és problémát jelent az évek során felhalmozott bormennyiség feldolgozása is.

Egyebek mellett ezért lenne szükség egy uniós borpiaci reformra, ennek részleteit azonban az Európai Bizottság csak a hónap végén hozza nyilvánosságra.

A kiszivárogtatott információkra reagálva a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta, Magyarország a javaslat több pontját ellenzi.

Máhr András a parlament európai uniós bizottságának ülésén elmondta, nem támogatják sem a lepárlás, sem a telepítési jog tervezett változtatásait.

A helyettes államtitkár hozzátette, újra kell szabályozni a kiszerelésre és a címkézésre vonatkozó jogszabályokat, erősíteni kell az eredetvédelmet és a bormarketing reformját.

Ebben a bizottsági ülésen jelen lévő vezető borászok is egyetértettek. Bock József szerint azonban a legfontosabb az ültetvényszerkezet átalakítása.

A borász azt mondta, hogy az elmúlt 30 évben Magyarországon elöregedtek a szőlőültetvények. Szinte teljesen újra kellene telepíteni őket, ehhez pedig támogatás kell. A megoldás semmiképpen sem a kivágásuk.

A borászok emellett felhívták a figyelmet arra, hogy az uniónak keményebben kellene fellépnie az amerikai érdekekkel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×