eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hatvanmilliárd forintot vághatott zsebre a magyar üzletember

Rekordösszegnek számító 8,9 milliárd dollárért adta el ingatlanfejlesztő cégét az egyik legismertebb magyar származású üzletember, a Kanadában élő Munk Péter, aki 1949-ben 350 dollárral a zsebében érkezett Amerikába.

Munk Péter 1994-ben - az ingatlanciklus legalján - vásárolta meg, több társbefektetővel együtt a csőd szélén álló Trizec ingatlanfejlesztő céget, amely mostanra az Egyesült Államok harmadik legnagyobb ilyen vállalatává nőtte ki magát, és értéke több mint tizenkétszerese az akkori vételárnak.

Munk a Trizec megvásárlása óta számos más vállalkozásba is belefogott, többek között felépítette a világ legnagyobb aranytermelő cégét, a Barrick Goldot, és bár Trizec-részesedése az évek során négy százalékra csökkent, szavazatelsőbbségi részvényeit megőrizte, így utolsó napig ő vezette az ingatlanfejlesztő céget.

A 8,9 milliárd dolláros üzlet gyakorlatilag azt jelenti, hogy két - szintén amerikai - vetélytárs, a Brookfield és a Blackstone - 4,8 milliárd dollárt fizet a cégért, illetve átvállalja annak 4,1 milliárd dolláros adósságát.

Munk részesedése a vételárból 293 millió dollár, vagyis 60 milliárd forint. Munk Péter - a Trigránit ingatlanfejlesztő cég egyik társtulajdonosa - 1949-ben érkezett Kanadába, 350 dollárral a zsebében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×